AIKU računari - Šta je IDE kabal? 1

Šta je IDE kabal?

IDE kabal (Integrated Drive Electronics) je standardna vrsta priključka za uređaje za skladištenje podataka na računaru.

Uopšteno, IDE se odnosi na vrste kablova i portova koji se koriste za povezivanje nekih hard diskova i optičkih uređaja jednih sa drugima i na matičnu ploču. IDE kabl je kabal koji ispunjava ovu specifikaciju.

Neke popularne implementacije IDE-a koje se mogu naći na računarima su PATA (Parallel ATA), stariji IDE standard i SATA (Serial ATA), novi.

IDE se ponekad naziva i IBM Disc Electronics ili samo ATA (Parallel ATA). Međutim, IDE je takođe akronim Integrated Development Environment, što se odnosi na alate za programiranje i nema nikakve veze sa IDE data kablovima.

Važne činjenice IDE-a

IDE trakasti kablovi imaju tri priključne tačke, za razliku od SATA-a koja ima samo dve. Jedan kraj IDE kabla je, naravno, za povezivanje kabla sa matičnom pločom. Ostala dva su otvorena za uređaje, što znači da biste mogli koristiti jedan IDE kabl za priključivanje dva hard diska na računar.

U stvari, jedan IDE kabl može podržati dva različita tipa hardvera, kao što je hard disk na jednom od IDE portova i DVD uređaj na drugom. To zahijeva pravilno postavljanje džampera.

IDE kabl ima crvenu traku duž jedne ivice, to je strana kabla koja se obično odnosi na prvi pin.

Ako imate problema s upoređivanjem IDE kabla sa SATA kablom, pogledajte sliku ispod kako biste vidjeli koliko su veliki IDE kablovi. IDE portovi će izgledati slično jer će imati isti broj pinova.

Vrste IDE kablova

Dva najčešća tipa IDE trakastih kablova su 34-pinski kabl koji se koristi za disketne uređaje i 40-pinski kabl za hard diskove i optičke uređaje.

AIKU računari - Šta je IDE kabal?

PATA kablovi mogu imati brzinu prenosa podataka od 133 MB / s ili 100 MB / s do 66 MB / s, 33 MB / s ili 16 MB / s, u zavisnosti od kabla.

Gdje je PATA kablovska maksimalna brzina prenosa 133 MB / s, SATA kablovi podržavaju brzinu do 1.969 MB / s.

Šta je poboljšani IDE kabal (EIDE)?

EIDE je skraćenica za poboljšani IDE i predstavlja nadograđenu verziju IDE-a. Koriste se takođe i druga imena, poput Fast ATA, Ultra ATA, ATA-2, ATA-3 i Fast IDE.

EIDE se koristi za opis brzog prenosa podataka preko prvobitnog IDE standarda. Na primjer, ATA-3 podržava brzine brzine od 33 MB / s.

Još jedno poboljšanje u odnosu na IDE, koje se vidjelo prilikom prve implementacije EIDE-a, bila je podrška za uređaje za skladištenje od 8,4 GB.

Scroll to top