Kako zaštititi Windows?

U vremenu kada koristimo internet gotovo 24/7, zaštititi Windows, operativni sistem, na  našeg računara i naš privatnost na  mreži svakako predstavlja prioritet.

Računari danas čuvaju hrpu naših privatnih dokumenata i podataka o nama koje ne želimo izgubiti, a upravo su ti podaci meta raznih malwarea i ostalog malicioznog koda.

Da biste se zaštitili u najvećoj mogućoj mjeri od malware-a, odnosno virusa, trojanaca, ransomwarea, crva, spywarea, adwarea i ostalih “ware-ova” dajemo vam nekoliko osnovnih savjeta.

Backup

Prvo što morate napraviti je sigurnosna kopija, odnosno backup svih podataka i to na dva načina – offline i online. Naravno, to biste trebali raditi na redovnoj osnovi (npr. jednom sedmičmo), inače nema smisla. Npr, šta vrijede podaci od prije 6 mjeseci ako ste danas ostali bez njih? Možda djelomično i vratite neke podatke, no sve novije podatke ste izgubili.

Offline backup, odnosno lokalni backup, je backup na neki vanjski medij, najčešće hard disk. Danas su cijene diskova znatno niže, pa za relativno pristupačnu cijenu možete dobiti kvalitetne diskove od 1 TB, što bi trebalo biti i više nego dovoljno.

Taj disk vam ne bi smio biti konstantno spojen na računar, nego samo onda kada radite backup jer ako “dobijete” bilo kakav ransomware, on će vam kriptirati i eksterni disk ukoliko je spojen na računar. Zato ga spajajte povremeno i odmah nakon toga ga uklonite. Postoje aplikacije kao što su Bvckup 2 koje vam automatski mogu raditi backup samo prvi put podesite šta želite kopirati i gdje želite kopirati.

Online backup je backup u oblake (Cloud). Postoje specijalizovani servisi za to (npr. Blackbaze, Crashplan, Carbonite …) ili možete koristiti Dropbox i slične programe.

Ažurirajte Windows i aplikacije

Drugi korak je krucijalan, a to je konstantno ažuriranje OS-a i aplikacija koje koristite. Mnogi na Windows-ima isključe ažuriranje, jer se Windows-i često nadograđuju, što nije pametan potez. Ne ažuriraju se Windowsi bez razloga. Oni se konstantno unapređuju i štite Windows-e, posebno sigurnosne zakrpe koje Microsoft redovno izbacuje.

Ukoliko koristite Windows 10, otvorite Settings – Update & Security – Windows Update i kliknite “Check for updates”. Sve instalirajte i uključite automatsko ažuriranje Windows-a.

Prijeđite na Windows 10

Iz nekog razloga, Windows-i 7 su i dalje mnogo popularniji od Windows 10. Jesu jednostavniji, no savjetujemo vam da ažurirate Windows i prijeđete na Windows 10. Noviji Windows-i su uvijek sigurniji, imaju bolje mehanizme zaštite, više opcija za podešavanje i nude bolje iskustvo korištenja.

Microsoft polako napušta starije verzije Windowsa i ne ažurira ih redovno,odnosno ne ažurira ih više nego što je potrebno.

Koristite Firewall

Firewall je softverski ili hardverski bazirana aplikacija koja vam pomaže blokirati maliciozne kodove, ali i hakerske napade. Windows 7, 8.1 i 10 donose firewall out-of-box, ali možete instalirati i neki dodatni, ukoliko smatrate da su bolji. Oni koji dolaze uz Windows su dovoljno dobri. Mnogi korisnici isključuju Firewall, što nikako nije dobro.

Da biste vidjeli da li vam je Firewall uključen ili ga želite uključiti, otvorite Control Panel – System and Security – Windows Firewall. Kliknite na Turn Windows Firewall on kako biste ga uključili ukoliko već nije.

Instalirajte AV rješenje i zaštiti Windows

Jako je važno imati anti virusno rješenje za zašitu na Windows-ima. Te aplikacije mogu na vrijeme detektovati viruse ili ostale malware i maknuti ih sa računara prije nego kompromituju vaše podatke. Nekada neće ni dozvoliti da nešto instalirate ako smatraju da određeni softver sa sobom donosi maliciozni kod.

Ostanite jedan korak ispred

Najbolja sigurnosna zaštita ste vi sami. Najčešće se računar zarazi kada vi kliknete na “čudni” email attachment, reklamu ili web pop-up ili instalirate softver sa neprovjerenog izvora. Kada provjeravate email nemojte otvarati attachment od osobe za koju niste sigurni da je poznajete i da je “sigurna”. Ako vam išta izgleda imalo sumnjivo, obrišite!

Isto vrijedi i za softver. Skidajte ga, ako je ikako moguće, sa službenih stranica, nikako sa torrenta ili nekih drugih izvora. Microsoft Store često nudi softver koji vam treba preko službenog kanala i bićete sigurni da je izvor provjeren.

Šta ako se ipak zarazite?

Ukoliko se zarazite, računar odmah  isključite sa mreže! Iskopčajte internet kabal i/ili isključite WiFi. Napravite offline scan računara sa svime što imate – AV programi, anti-malware … sve. Ako to ne riješi problem, možete probati napraviti povratak OS-a na jedan od restore point-a koje imate.

Ako ni to ne pomaže, tada je najbolje napraviti čistu instalaciju Windows-a, ponovo instalirati sva ažuriranja i zakrpe, instalirati aplikacije koje vam trebaju, te iz backupa vratiti sve podatke.

Scroll to top