USB tip C

USB tip C konektori, često zvani USB-C, su mali, tanki i imaju simetričan, ovalni oblik. Po mnogo čemu se razlikuju od prethodnih tipova USB-a (Universal Serial Bus), ne samo po izgledu.

Jedna od glavnih razlika između USB-C kablovskog konektora u poređenju sa USB tip A i USB tip B je to da je potpuno reverzibilan. To znači da nema “right side up” (desna strana gore) načina na koji se mora priključiti.

USB-C podržava USB 3.1, ali je takođe kompatibilan i sa USB 3.0 i USB 2.0.

USB-C 24-pinski kabl je sposoban za prenos video signala, snage (do 100 vati) i podataka (brzinom 10 Gb / s), što znači da se može koristiti  ne samo za povezivanje monitora, već i za punjenje uređaja i prenos podataka sa jednog uređaja na drugi, kao što je sa telefona na računar ili sa jednog telefona na drugi.

Standardni USB-C kabl ima USB konektor tipa C na oba kraja. Međutim, za uređaje koji zahtijevaju kablove tipa USB tipa C, dostupni su USB-C na USB-A pretvaračima koji se mogu koristiti za punjenje USB-C uređaja ili prenošenje podataka sa njih na računar preko standardnog USB porta tipa A.

Kablovi i adapteri koji se koriste za USB tip C su obično bijeli, ali ne obavezno. Mogu biti svih boja – plava, crna, crvena, itd.

Upotreba USB-a tip C

Kako je USB tip C relativno nov, a ne tako čest kao tip A i B, male su šanse da većina vaših uređaja već zahtijeva USB-C kabl.

Međutim, baš kao i kod prethodnih USB-a, USB-C će jednog dana biti dostupan na svim uređajima koje trenutno koriste USB, kao što su flash diskovi, laptopi, desktop računari, tableti, telefoni, monitori, baterije, eksterni hard diskovi…

Appleov MacBook je primjer računara koji podržava USB-C za punjenje, prenos podataka i video izlaz. Neke Chromebook verzije takođe imaju USB-C veze. USB-C se takođe koristi za neke slušalice umjesto standardnog priključka.

Obzirom da  USB-C portovi nisu tako česti kao USB tip A, neki uređaji poput ovog flash diska od SanDisk-a imaju oba konektora tako da se mogu koristiti na bilo kom tipu USB porta.

     

Kompatibilnost USB – C

Kablovi USB-C su mnogo manji od USB-A i USB-B, tako da se ne mogu priključiti na te vrste portova.

Međutim, na raspolaganju je dosta adaptera koji vam omogućavaju da svoj USB-C uređaj, priključite na stariji USB-A port sa USB-C / USB-A kablom koji ima noviji USB -C konektor na jednom kraju i stariji USB-A konektor sa druge strane.

Ako koristite stariji uređaj koji ima samo USB-A priključke, ali vaš računar samo ima USB-C vezu, i dalje možete koristiti taj USB 3.1 port sa tim uređajem pomoću adaptera koji ima odgovarajuće veze na oba kraja ( USB tipa A na jednom kraju za uređaj i USB tip C na drugoj strani za povezivanje sa računarom).

Scroll to top