AIKU računari - Šta učiniti sa virusom? - Quarantine, Delete ili Clean 2

Šta učiniti sa virusom? – Quarantine, Delete ili Clean

Kada detektuje virus, antivirusni program vam obično ponudi tri opcije Clean (očisti), Delete (obriši) ili Quarantine (karantin). Ako je izaberete pogrešnu opciju, rezultati mogu biti katastrofalni.

Dok opcije Clean (očisti) i Delete (obriši) mogu zvučati isto, one definitivno nisu sinonimi. Jedna je namijenjena za uklanjanje datoteke sa vašeg računara, a druga je samo čistač koji pokušava da „izliječi“ zaražene podatke.

Karantin ne čini ništa!

Ovo može biti vrlo zbunjujuće ako ne znate šta zapravo čini Quarantine ili Clean drugačijim od Delete, i obrnuto.

AIKU računari - Šta učiniti sa virusom? - Quarantine, Delete ili Clean

Delete vs Clean vs Quarantine

Ukratko ćemo vam objasniti razlike:

Delete (Obriši): Potpuno uklanja datoteku sa računara, što je korisno ako je više ne želite. Ovo bi trebalo biti poznato, kada izbrišete datoteku na računaru, ona više nije vidljiva i ne može se koristiti. Isti koncept se odnosi na AV program.

Clean (Čisti): Čišćenje virusa je uklanjanje infekcije iz datoteke, ali zapravo ne briše samu datoteku. Ovo se odnosi samo na ponašanje virusa, pri čemu je legitimna datoteka inficirana ne-legitimnim (obično virusnim) kodom. Koristite ovu opciju ako želite da zadržite datoteku, ali samo uklonite zlonamjerni kôd.

Quarantine (Karantin): Karantin pomjera virus na sigurnu lokaciju kojom upravlja antivirusni softver, ali ga ne briše i ne čisti. Stavlja se u karantin tako da ne može zaraziti dalje; ne uklanjaju se trajno, niti su „izliječeni“, već samo izolovani.

Na primjer, ako naložite antivirusnom softveru da izbriše sve zaražene datoteke, stvarne datoteke koje su zaražene virusom će se izbrisati. Ovo može uticati na funkcije vašeg operativnog sistema ili programa koji koristite.

S druge strane, antivirusni softver ne može čistiti crva (worm) ili trojanca (trojan) jer nema šta da očisti; cijela datoteka je crv ili trojanac.

Karantin predstavlja siguran međuprostor, jer pomjera datoteku u bezbjedno skladište pod kontrolom antivirusne aplikacije tako da ne može da ošteti vaš sistem, ali je skladišti tamo u slučaju greške ako je bude bilo potrebno vratiti.

AIKU računari - Šta učiniti sa virusom? - Quarantine, Delete ili Clean 1

Koju opciju odabrati?

Uopšteno govoreći, ako je crv ili trojanac u pitanju onda je najbolja opcija Quarantine ili Delete. Ako je u pitanju pravi virus, najbolja opcija je Clean. Međutim, sve je ovo pod pretpostavkom da ste zapravo sposobni da razlikujete tačno koji je to tip, što možda nije uvijek slučaj.

Najbolje pravilo je da pređete sa sigurnije opcije na najsigurniju. Počnite čišćenje virusa. Ako antivirusni skener prijavi da ga ne može očistiti, odaberite karantin, tako da imate vremena da ispitate šta je, a kasnije odlučite da li želite da ga izbrišete. Izbrišite  virus samo ako je AV skener posebno preporučio, ako ste uradili istraživanje i ustanovili da je datoteka potpuno beskorisna i da ste apsolutno sigurni da to nije legitimna datoteka ili ako jednostavno nema druge opcije.

Provjerite postavke u vašem antivirusnom softveru da biste vidjeli koje su opcije unaprijed konfigurisane za automatsko korištenje i prilagodite se u skladu s tim.

Scroll to top