AIKU računari -

Trojan Horse Malware

Trojanski konj (Trojan Horse) ili kraće Trojanac je računarski program koji se čini legitimnim i korisnim, ali u stvari je zlonamjeran. Često uključuje dobijanje daljinskog, tajnog pristupa korisničkom sistemu.

Ne samo da Trojanci sadrže zlonamjerne programe-malvere, već mogu raditi zajedno sa malverom, što znači da možete koristiti program koji funkcioniše kao što biste i očekivali, ali u pozadini da radi neželjene stvari.

Trojanac ne nastoji da zarazi datoteke (kao obični virus) ili da se širi na druge računare (kao kompjuterski crv), već ga korisnici (uglavnom ne sluteći) sami instaliraju.

Važno je znati razliku između virusa, crva i Trojanca. Nakon što  virus zarazi legitimnu datoteku, i antivirusni softver ga detektuje, tu datoteku treba očistiti. Nasuprot tome, ako antivirusni softver detektuje crva ili Trojanca, tu ne postoji legitimna datoteka i tada treba obrisati datoteku.

AIKU računari - Trojan Horse Malware

Trojanci se obično nazivaju “virus Trojanac” ili “virus trojanski konj”, ali kako je već rečeno, Trojanac nije isto što i virus.

Preko Trojanca moguće je zaraziti računare virusom i/ili preuzeti kontrolu nad zaraženim računarima, što hakeru omogućava krađu informacija, instalaciju softvera po izboru, mijenjanje datoteka i postavki, korišćenje računara za DDoS napade na treće ciljeve, praćenje aktivnosti na ekranu i tastaturi…

AIKU računari - Trojan Horse Malware 1

Vrste Trojanaca

Postoji nekoliko različitih tipova: Trojanci udaljenog pristupa (RAT-ovi), Backdoor Trojanci (backdoors), IRC Trojanci (IRCbots) i Trojanci keylogging-a.

Mnogi od njih obuhvataju više vrsta. Na primjer, Trojanac može instalirati i keylogger i backdoor. Trojanci IRC-a često su kombinovani sa backdoors-om i RAT-ovima za kreiranje kolekcija zaraženih računara poznatih kao botneti.

Informacije o trojanskom konju

Trojanci su svoje ime dobili prema čuvenom epu o opsadi Troje, koju su Grci bezuspješno napadali 10 godina i na kraju se povukli ostavljajući pred njenim ulazom ogromnog konja kao znak priznavanja poraza. Trojanski ratnici su oduševljeno konja uvukli unutar grada i posvetili su se proslavljanju svoje velike pobjede. Međutim, kada su svi zaspali pijani, na konju su se otvorila dobro skrivana vratanca i iz njega je izašao odred grčkih ratnika koji je otvorio vrata tvrđave puštajući unutra ostale Grke, koji su povlačenje iscenirali i čekali na taj trenutak. Nakon toga Troju su veoma lako zauzeli.

Trojanci su opasni, jer mogu izgledati kao sasvim normalan i ne-maliciozan program. Evo nekoliko primjera:

Lažni antivirusni program: Program pokreće nekoliko prozora koji kažu da je pronašao desetine ako ne i stotine ili čak hiljade virusa na vašem računaru koje možete odmah ukloniti ako platite program. Može biti mala suma novca ali i  velika koja se i dalje čini prihvatljivom ako će to ukloniti sve ove (lažne) viruse.

MP3 downloader: Alat vam omogućava da besplatno preuzimate MP3 datoteke i zapravo  to i radi, ali radi čak i kada ga zatvorite, bilježi svako pritiskanje tipke koje napravite na tastaturi, na web stranici vaše banke i šalje te informacije (uključujući korisničko ime i lozinku) nazad hakeru na nekoj udaljenoj lokaciji.

Screensaver Tool: Program vam pomaže da pronađete i instalirate zabavne, nove screensaver-e na svoj računar, ali tajno instalirate backdoor (vratanca za vraćanje) tako da kada je screensaver dugo uključen  (što ukazuje na to da ste otišli), haker ima pun daljinski pristup na vaš računar.

AIKU računari - Trojanski konj

Kako ukloniti Trojanca

Većina antivirusnih programa i „on-demand“skenera može pronaći i izbrisati Trojanca.

Always-on antivirusni alati obično mogu primijetiti Trojanca prvi put kad pokuša da se pokrene, ali možete uraditi i ručno pretraživanje kako biste očistili računar od malvera.

Neki programi  dobri za „on-demand“ skeniranje uključuju SUPERAntiSpyware i Malwarebytes, dok su programi kao što AVG i Avast su idealni kada je u pitanju hvatanje Trojanca automatski i što je prije moguće.

Pobrinite se da ažurirate antivirusni program sa najnovijim definicijama i softverom od programera tako da budete sigurni da će se novi Trojanci i drugi malveri naći u programu koji koristite.

Kako da se odbranite, sumirajmo:

-instalirajte, redovno koristite i nadograđujte antivirusne programe,

-redovno nadograđujte svoj operativni sistem i web pretraživač,

-budite posebno oprezni prilikom otvaranja priloga u elektronskoj pošti,

-pazite prilikom korišćenja torenata i drugih servisa za P2P razmjenu datoteka,

-izbjegavajte skidanje datoteka sa ekstenzijama .exe, .scr, .lnk, .bat, .vbs, .dll, .bin i .cmd.,

-budite oprezni prilikom korišćenja mobilnog, tableta i drugih uređaja koji koriste W-Fi,

-pazite da se programi za chat ne uključuju automatski kad pokrenete računar,

-redovno pravite sigurnosne (backup) kopije najvažnijih datoteka.

Scroll to top