AIKU računari - Kako da sačuvate bateriju vašeg laptopa

Kako da sačuvate bateriju vašeg laptopa

Bateriju laptopa nije moguće preopteretiti. Ukoliko ostavite laptop uključen  nakon što je potpuno napunjen, to neće preopteretiti ili oštetiti njegovu bateriju. Međutim, moguće je preduzeti određene korake kako biste optimizovali vijek trajanja baterije vašeg laptopa.

Litijum-jonske baterije

Većina modernih laptopa koristi litijum-jonske baterije. Ove baterije se mogu puniti stotine puta bez uticaja na trajanje baterije. Imaju unutrašnje kolo koje zaustavlja proces punjenja kada je baterija potpuno napunjena.

Kolo je neophodno, jer se bez njega Li-ion baterija može pregrijati i eventualno zapaliti dok se puni. Litijum-jonska baterija ne bi trebalo da se zagrije dok je u punjaču. Ako se zagrije, uklonite ga. Baterija je možda neispravna.

AIKU računari - Kako da sačuvate bateriju vašeg laptopa 2

Nikl-kadmijum i nikl-metal-hidridne baterije

Stariji laptopi koriste nikl-kadmijum i nikl-metal-hidridne baterije. Ove baterije zahtijevaju više održavanja nego litijum-jonske baterije. NiCad i NiMH baterije moraju biti potpuno ispražnjene, a zatim se potpuno puniti jednom mjesečno radi optimalnog trajanja baterije. Ukoliko je ostavite priključenu nakon što je potpuno napunjena, to neće bitno uticati na njeno trajanje.

AIKU računari - Kako da sačuvate bateriju vašeg laptopa 1

Mac Notebook baterije

Appleov MacBook, MacBook Air i MacBook Pro dolaze sa nepromjenljivim litijum-polimer baterijama kako bi se obezbjedilo maksimalno trajanje baterije u kompaktnom prostoru. Da biste provjerili zdravlje baterije, držite pritisnut taster Option dok kliknete na ikonu baterije u traci menija.

Vidjećete jednu od sledećih statusnih poruka:

Normal (Normalno)

Replace Soon (Uskoro zamijenite) – Baterija funkcioniše normalno, ali se manje puni nego kada je bila nova.

Replace Now (Zamijenite sada) – Baterija funkcioniše normalno, ali se značajno manje puni nego kada je bila nova. Još uvijek možete da koristite računar, ali ako je njegov učinak ugrožen, odnesite ga ovlašćenom servisu Apple da zamijeni bateriju.

Service Battery (Servis Baterija): Baterija ne radi normalno. Mac možete da koristite kada je priključen na adapter za napajanje, ali trebalo bi da ga odnesete u Apple Store ili do ovlašćenog Apple servisa što prije.

Produžite vijek trajanje baterije u Windows 10 OS

Novi Windows 10 Battery Saver se automatski uključuje kada baterija dostigne 20 posto. U zavisnosti od vaših podešavanja, u tom trenutku računar će smanjiti osvijetljenost ekrana kako bi produžio trajanje baterije. Za ovu opciju, izaberite System iz Settings i zatim Battery Saver.

U Power Plan (Plan napajanja) možete da izvršite izmjene kako biste produžili trajanje baterije. U ovom prozoru odredite broj minuta neaktivnosti koji bi trebalo da protekne prije nego što se laptop zatamni ili isključi. Niži brojevi smanjuju upotrebu baterije. Power plan se nalazi u Settings> System> Power & Sleep.

Ako vam Internet nije potreban neko vrijeme, možete isključiti Wi-Fi i Bluetooth veze kako biste uštedjeli bateriju. Najlakši način za to je aktiviranje Airplane Mode, koji se nalazi u Settings > Network & internet > Airplane Mode (ili Flight mode).

Savjeti za maksimalno trajanje baterije

Napunite novi laptop računar najmanje 24 sata prije korišćenja.

Litijum-jonske baterije traju najduže ako ostanu između 20 i 80 posto.

Uklonite bateriju ako većinu vremena koristite laptop priključen na utičnicu.

Ako nećete koristiti laptop mjesec ili više, uklonite bateriju. Ako nemate bateriju koja se može odvojiti, pokrenite punjenje do 50 posto prije skladištenja.

Baterija će se isprazniti u skladištu. Ako se dugo ne puni, može se oštetiti. Povremeno punite bateriju tokom dužeg vremena čuvanja.

Izbjegavajte izuzetno toplu ili hladnu temperaturu. Nemojte ostavljati svoj laptop u kolima u letnjem danu ili tokom zimske mećave.

Podesite osvjetljenje tastature, sleep settings i osvetljenost ekrana nadole kako biste poboljšali životni vijek baterije.

Scroll to top