AIKU računari - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU

ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU

Vaša privatnost na internetu je manje zaštićena nego što mislite. Veb navike se prate preko kolačića (cookies), pretraživači rutinski mijenaju svoju politiku privatnosti, a tu su uvijek i izazovi za veb privatnost javnih  i privatnih organizacija. Donosimo vam nekoliko osnovnih savjeta koji vam mogu pomoći da zaštitite svoju privatnost na internetu i ostanete sigurni na mreži.

1. Nemojte davati previše informacija

Pravilo veb bezbjednosti je da izbegavate popunjavanje rubrika koje zahtijevaju lične informacije, npr. pretraživanje javnih registara on line kada vam traže da u odgovarajuće polje upišete vaš JMBG. Jedan od najboljih načina da izbjegnete da neka kompanija dobije vaše lične  podatke je da koristite „dummy” račun e-pošte – onaj koji se ne koristi za lične ili profesionalne kontakte – i neka to bude onaj koji filtrira stvari kao što su nagradne igre, veb stranice koje zahtijevaju registraciju, i sl. Na taj način, izbjegavate nepotrebne komercijalne sadržaje, te račun vaše redovne e-pošte neće biti pretrpan.

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 1

2. Čistite Istoriju pretraživanja (Search History)

Većina veb pretraživača  prati svaki vebsajt koji  upišete u adresnu traku. Ovu istoriju treba periodično isprazniti, ne samo zbog privatnosti, već i da bi vaš ubrzali vaš računar. U programu Internet Explorer, možete izbrisati istoriju pretraživanja klikom na Alati (Tools), a zatim internet opcije (Internet Options). U Firefox-u, sve što trebate učiniti je da odete na Tools, zatim Options. Takođe na isti način možete očistiti istoriju Google pretraga slijedeći ove jednostavne korake.

3. Odjavite se sa pretraživača i veb stranica kada završite

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 2Većina pretraživača ovih dana traži da napravite račun i prijavite se za pristup čitavom nizu njihovih usluga, uključujući  i rezultate pretrage. Kako bi najbolje zaštitili svoju privatnost, uvijek se odjavite  sa naloga nakon što završite sa vašim veb pretragama.

Osim toga, mnogi pretraživači imaju funkciju automatskog popunjavanja koje predlaže završetke za bilo koju riječ koju unosite. Ovo je vrlo praktična funkcija, međutim, ako ste u potrazi za privatnošču, to je nešto čega se želite riješiti.

 4. Pazite šta preuzimate

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 3Budite izuzetno oprezni prilikom preuzimanja bilo čega (softver, knjige, muzika, video, itd) sa Interneta. To je dobar savjet za zagovarače privatnosti, ali je i odličan način kako bi vaš računar bio zaštićen od blokiranja i kvarova. Budite vrlo oprezni pri odabiru onog što preuzimate sa interneta; neki programi uključuju  i adware koji će o vašim navikama surfanja obavijestiti razne kompanije koje će zatim koristiti tu informaciju i slati oglase i neželjene e-mailove, inače poznate kao spam.

5. Uključite zdrav razum kada ste „online”

Ovo je očito: ne idite na internet sadržaje za koje bi vas bilo sramota da ih vaša žena, muž, djeca, ili poslodavac vidi. Ovo je vrlo staromodan  način da zaštitite svoju privatnost, ali opet, od svih metoda na ovoj listi, može biti ona koja je najefikasnija.

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 4

 6. Čuvajte vaše privatne informacije

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 5

Prije dijeljenja bilo čega online – na blogu, veb stranici ili društvenoj mreži – budite sigurni da to nije nešto što bi ste dijelili u stvarnom životu. Nemojte dijeliti informacije koje bi mogle da vas identifikuju u javnosti, pogotovo ako ste maloljetni. Zadržite identifikacione podatke, kao što su korisnička imena, lozinke, imena i prezimena, adrese i telefonske brojeve, za sebe. Vašu email adresu treba čuvati kao privatnu, jer e-mail adresa se može koristiti za praćenje drugih informacija o identitetu.

 7. Budite oprezni na društvenim mrežama

Društvene mreže poput Facebook-a su izuzetno popularne, iz dobrog razloga: one omogućavaju ljudima da se povežu jedni sa drugima u cijelom svijetu. Važno je, kako bi bili sigurni, da vaše postavke privatnosti budu postavljene na odgovarajući način i da je ono što ste dijelite na društvenim mrežama ne otkriva ništa lične ili finansijske prirode.

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 6

 8. Pazite na online prevare

Ako se čini predobro da bi bilo istinito, onda je vjerojatno tako – ovo se posebno odnosi na internet. Imejlovi koji obećavaju besplatne računare, linkovi od prijatelja koji se čine ok, ali vode do virus-veb stranica, i sve vrste drugih veb prevara mogu učiniti vaš online život prilično neugodnim, da ne spominjemo dodatno sve vrste virusa na računarskom sistemu.

Dobro razmislite prije nego što otvorite link, datoteku ili video koji vam je poslao prijatelj ili organizacija. Pazite na znakove koji  možda neće biti pravi: ovo uključuje pravopisne greške, nedostatak sigurnog šifriranja (bez HTTPS u URL-u) i nepravilnu gramatiku.

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 7

9. Zaštitite računar i mobilne uređaje

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 8

Održavanje računara bezbjednim od štetnih sadržaja sa Interneta je jednostavno uz nekoliko predostrožnosti, kao što je firewall, odgovarajuće ažuriranje na postojećim programima (što omogućava da su svi sigurnosni protokoli ažurni), i antivirusni programi. 

10. Držite na oku svoju online reputaciju

Internet Savjeti - ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU 9

Da li ste se ikada guglali? Možda ćete biti iznenađeni (ili šokirani!) kada vidite šta je na internetu. Možete kontrolisati mnogo od onoga što je tamo uz predostrožnosti navedene u ovom članku, uz praćenje onoga o vama u najmanje tri različita pretraživača na redovnoj osnovi.

Scroll to top