AIKU računari - Baterija za laptop - 4 jednostavna načina za oporavak

Baterija za laptop – 4 jednostavna načina za oporavak

Baterija za laptop je jedna od najbitnijih komponenti laptop-a. Prema istraživanja korisnika jedna od najpoželjnijih opcija kod laptopa je veća autonomija tj. baterija koja može da traje duže bez punjenja. Današnje baterije za laptop su u većini slučajeva sačinjene od litijum-jonskih ćelija ( oznak 18650) ili litijum-polimerskih. Od kapaciteta ćelija zavisi i ukupni kapacitet same baterije koju koristi vaš laptop. Pored kapaciteta baterija životni vijek baterija za laptop može biti ograničen i od strane proizvođača na 300-500 ciklusa punjenja/pražnjenja što je oko 2 godine upotrebe kod prosječnog korisnika. Osim gore navedenih uzroka manji kapacitet i neispravan rad baterija za laptop može uzrokovati pregrijavanje laptopa, prepunjavanje (preko 4,2V) ili padom napona ćelija ispod neke granice (ispod 2,7V). 

Simptomi neispravne baterije

 • laptop vam radi kraće nego inače
 • laptop tj. sistem prikazuje da je baterija puna ali se jako brzo isprazni
 • laptop se ugasi čim isključite kabal od punjača
 • laptop se naglo isključi iako prikazuje visok nivo napunjenosti baterije

Kako popraviti bateriju ako je moguće:

 1. Rekalibracija baterije – ako stalno koristite laptop na punjaču i rijetko koristite bateriju može se desiti da baterija “zaglupi” tj. da vam manje traje nego kako bi trebala. Objasnićemo vam najjednostavnije način, univerzalan za sve laptope: 

  –  Napunite bateriju na 100% i isključite punjač. Poželjno je i da isključite hibernaciju i stanje mirovanja kako bi laptop radio stalno.
  –  Koristite laptop dok se sam ne isključi. Nakon tog nemojte ga koristiti 3-5 časova.
  –  Napunite laptop do 100% i to bi trebalo da bude to. 

  Postoje i programi za kalibrisanje baterija a neki proizvođači tu opciju stavljaju u BIOS pa provjerite da li ih imate na svom laptopu. 

 2. Koristite laptop bez baterije kad upotrebljavate adapter / punjač na mreži. Proizvođači često ograničavaju broj punjenja i pražnjena baterije pa na ovaj način sprečavate nepotrebno korištenje baterije. Bateriju je potrebno povremeno ubaciti u laptop kako bi se napunila. Duže vrijeme nekorištenja baterije može je “zaključati” i onda je morate zamjeniti.

 3. Ne dozvolite da vam se baterija potpuno isprazni (sem kad radite kalibraciju). Napunite bateriju do 100%, isključite punjač i kad dostignete ispražnjenost baterije 3-5% ponovo uključite da se dopuni. Na ovaj način produžavate radni vijek baterije preko 50%

 4. Rashladite laptop pomoću postolja (cooling pad). Što više budete rashlađivali svoj laptop tj. njegove komponente duže će vam trajati. To važi i za lipo i lion ćelije koje čine bateriju za laptop jer im odgovaraju niže radne temperature.
Scroll to top