AIKU računari - Šta je Microsoft Teams? 4

Šta je Microsoft Teams?

Microsoft Teams je softverski alat za komunikaciju i saradnju i dio je Office 365 paketa. Svoj procvat je doživo sa sve većom potrebom za online nastavom i rad od kuće u doba krize nastale pandemijom korona virusa. Zbog sve veće popularnosti i velikog broja korisnika desilo se nekoliko put da servis bude nedostupan ali su iz Microsoft-a to relativno brzo rješili. U našem regionu najveću primjenu je pronašao za online organizovanje nastave kao i što bolju komunikaciju učitelja/nastavnika i učenika. I tu se javio problem nedovoljne obučenosti nastavnog kadra kao i učenika za punu primjenu ovog odličnog alata. 

Šta je potrebno za Microsoft Teams-a?

Microsoft Teams je moguće koristiti na operativnim sistemima Windows, Linux, Mac OS i Android. Kad je hardver u pitanju minimalno zahtjeva slijedeće:

KomponentaZahtjevnost
ProcesorMinimum 1.6 GHz (ili brži), 2 core (jezgra)
RAM memorija4.0 GB RAM
Hard disk3.0 GB slobodnog prostora
Display1024 x 768 rezolucija ekrana
Grafičk kartaDirectX 9 ili noviji, sa WDDM 2.0 ili noviji za Windows 10
Operating systemWindows 10, Windows 10 on ARM, Windows 8.1, Windows Server 2019, Windows Server 2016
.NET verzijaZahtjeva .NET 4.5 CLR ili noviji
VideoUSB 2.0 video kamera
UređajiStandard laptop kamera, mikrofon i zvučnike ili slušalice
Video pozivi i sastanciPotreban 2-core procesor. Za veću rezoluciju videa/ekrana bolje je koristiti procesor sa 4 jegra
Teams “živi”
događaji
Ako orgranizujete Teams “žive” događaje preporučeno je koristiti i5 Kaby Lake procesore, 4.0-GB RAM (ili više) i hardverski enkoder

Kad su u pitanju mobilne platforme koje koriste Android i iOS (Appple iPhone) potrebno je da imate instaliranu neku od poslednjih 4 glavne verzija za Android a za iOS zadnje dvije verzije.

Organizacija rada u Teams

Organizacija rada u Teamsu se prilagođava potrebama korisnik i opcija koje se koriste. Mi ćemo uzeti za primjer nastavni proces rada.

Osnovi način organizacije je u Timovima tj. nastavnim predmetima koje kreiraju nastavnici i administratori u nekoj školi. U timovima su vam na raspolaganju mnogobrojni načini komunikacije sa studentima/učenicima. Možete izvoditi “živu” nastavu, održavati konsultacije, zadavati i pregledati radove učenika/studenata. Možete komunicirati kucanjem poruka – čet (pojedinačno ili cijelom timu), slati različite vrste dokumenata tipa tekstova, slike, videa, dijeliti dokumente, organizovati grupne video pozive, praviti testove za učenike/studente i evidentirati ocjene (poene).

Glavni ekran u aplikaciji Teams

AIKU računari - Šta je Microsoft Teams? 1

Na vrhu prozora se nalazi traka za pretraživanje npr. timova, zadataka, rokova itd. Sa lijeve strane aplikacije Teams se nalazi meni sa opcijamo i to:

  • kartica “Aktivnosti” (Activity) – za brzi pregled novosti
  • kartica “Ćaskanje” (Chat) – služi za dopisivanje sa učenicima, kolegama, pojedinačno ili u grupama
  • kartica “Timovi” (Teams) – prikaz timova kojim možete pristupiti ili upravljate sa njima. Ovo je mjesto gdje kreiramo npr. po razredima predmete tj. timove
  • kartica “Zadaci” (Assigments) – pregled aktivnih zadataka po timovima koje ste zadali
  • kartica “Kalendar” (Calendar) – kalendar aktivnosti (rokovi za zadateke, ispiti i sl.)
  • kartica “Aplikacije” (Apps) – pristup aplikacijama koje su povezane sa Microsoft Teams

Ovdje možete pogledati video gdje su objašnjene sve bitne funkcije Microsoft Teams – od registracije naloga do kreiranja i upravljanja timovima na jednostavan način.

U našim narednim tekstovima pozabavićemo se napradnim opcijama i mogućnostima u ovoj odličnoj aplikaciji. 

Scroll to top