AIKU računari - Da li je Windows Defender dovoljan? 4

Da li je Windows Defender dovoljan?

Windows 10 vas neće gnjaviti da instalirate antivirus kao što je  to radio Windows 7. Od Windows-a 8, Windows uključuje ugrađeni antivirus pod nazivom Windows Defender (koji je bio dostupan zasebno kao Microsoft Security Essentials). Da li je to stvarno najbolja zaštita vašeg računara – ili samo dovoljno dobra?

AIKU računari - Da li je Windows Defender dovoljan? 3

Antivirus i Anti-Malware

Ukratko: Vašem računaru je potreban antivirusni softver, bez obzira koliko “pažljivo” pretražujete internet. Biti pametan nije dovoljno da vas zaštiti od prijetnji, a sigurnosni softver može biti druga linija odbrane.

Međutim, sam antivirus više nije dovoljan. Preporučujemo da koristite dobar antivirusni program i dobar anti-malware program. Zajedno će vas zaštititi od većine najvećih prijetnji na internetu danas: virusa, spyware-a, ransomware-a, pa čak i potencijalno neželjenih programa (PUP) – i mnogih drugih.

Koje programe bi trebalo da koristite i treba li da ih plaćate? Počnimo sa prvim dijelom te kombinacije: antivirus.

Da li je Windows Defender dovoljno dobar?

Kada instalirate Windows 10, dobijate antivirusni program koji je već pokrenut. Windows Defender dolazi već ugrađen u Windows 10 i automatski skenira programe koje otvorite, preuzima nova ažuriranja iz Windows Update i pruža interfejs koji možete koristiti za detaljno skeniranje. Najbolje od svega, ne usporava vaš sistem i ne ugrožava privatnost, što ne možemo reći za većinu drugih antivirusnih programa.

AIKU računari - Da li je Windows Defender dovoljan? 2

Microsoftov antivirus je, na kratko,  pao iza drugih kada su u pitanju uporedni antivirusni testovi. Bio je dovoljno loš da su se preporučivali drugi, ali od kada se povratio, pruža veoma dobru zaštitu.

Ukratko – da: Windows Defender je dovoljno dobar (sve dok ga koristite sa dobrim programom za zaštitu od malvera, kao što smo već pomenuli).

Da li je Windows Defender najbolji antivirus? Šta je sa drugim programima?

Kada su u pitanju uporedni testovi, Windows Defender, iako dobar, ne dobija najviše ocjene u pogledu rezultata sirove zaštite. Pa zašto onda ne koristiti nešto drugo?

Rezultat, odnosno AV-TEST je utvrdio da je u aprilu 2017. godine „uhvaćeno“ 99,9% “široko rasprostranjenog i prevladavajućeg malvera”, zajedno sa 98,8% procenata nultih napada. Avira, jedan od najistaknutijih antivirusnih programa AV-TEST-a, ima iste rezultate za april – ali nešto bolje rezultate u proteklim mjesecima, tako da je ukupna ocjena (iz nekog razloga) mnogo veća.

Štaviše, sigurnost je više nego rezultat sirove zaštite. Drugi antivirusni programi mogu povremeno biti nešto bolji u mjesečnim testovima, rezultati testova mogu biti naduvani, jer npr. ekstenzije browser-a zapravo smanjuju sigurnost, registry cleaners koji su loši i nepotrebni, učitavanja nebezbjednog junkware-a, pa čak i mogućnost da se prate vaše navike pretraživanja kako bi mogli da zaradjuju. Način na koji se zakače u vaš pretraživač i operativni sistem često izaziva više problema nego što ih rješava. Nešto što vas štiti od virusa, ali vas čini ranjivim drugim napadima nije dobra zaštita.

AIKU računari - Da li je Windows Defender dovoljan? 1

Windows Defender ne radi ni jednu od ovih stvari – čini  samo jedno i to dobro i besplatno, bez napada na privatnost. Plus, Windows 10 već uključuje razne druge zaštitne mjere uvedene već kod Windows 8, kao što je filter SmartScreen koji onemogućava preuzimanje i pokretanje malvera, bilo koji antivirus da koristite. Chrome i Firefox, slično, uključuju i Google’s Safe Browsing (Google-ovo Sigurno pretraživanje), što blokira mnoga preuzimanja malvera.

Ako iz nekog razloga ne volite Windows Defender i želite da koristite drugi antivirus, preporučujemo Aviru. Ima besplatnu verziju koja dobro funkcioniše, pro verziju sa nekoliko dodatnih funkcija i pruža odlične rezultate zaštite i ima samo povremene popup oglase. Samo budite sigurni da ste deinstalirali ekstenziju pretraživača što pokušava da vas prisili.

Antivirus nije dovoljan: Koristite i Malwarebytes

Antivirus je važan, ali danas je važnije da koristite dobar anti-exploit program kako biste zaštitili svoj web pretraživač i dodatke, koje su najčešći cilj napadača. Program koji ovdje preporučujemo – Malwarebytes je besplatan.

AIKU računari - Da li je Windows Defender dovoljan?

Za razliku od tradicionalnih antivirusnih programa, Malwarebytes je dobar u pronalaženju “potencijalno neželjenih programa” (PUP) i drugih junkware-a. Od verzije 3.0 sadrži i anti-exploit funkciju koja ima za cilj blokiranje zajedničkih eksploatacija u programima, čak i ako su nulti napadi koji nikada ranije nisu bili vidljivi – kao i opasni Flash zero-day napadi. Takođe sadrži anti-ransomware za blokiranje putem iznude kao što je npr. CryptoLocker. Najnovija verzija Malwarebytes-a kombinuje ova tri alata u jedan jednostavan za paket korištenje za 40 dolara godišnje.

Malwarebytes tvrdi da može da zamijeni tradicionalni antivirus, ali se ne slažemo s tim. Koristi potpuno različite strategije za zaštitu: antivirus će blokirati ili staviti u karantin štetne programe koji pronađu svoj put do vašeg računara, dok Malwarebytes pokušava da zaustavi štetni softver od bilo kojeg dosega do vašeg računara. Pošto ne ometa tradicionalne antivirusne programe, preporučujemo vam za najbolju zaštitu da pokrenete oba programa.

Besplatno možete dobiti neke od funkcija Malwarebytes-a, ali sa ograničenjima. Na primjer, besplatna verzija programa Malwarebytes će samo skenirati za malware i PUP-ove na zahtjev – neće skenirati u pozadini kao što je slučaj sa premium verzijom. Pored toga, ne sadrži anti-exploit ili anti-ransomware karakteristike vrhunske verzije – iako možete besplatno dobiti beta verziju programa Malwarebytes Anti-Exploit, ako ste spremni da se pozabavite sa nekoliko grešaka.

Scroll to top