AIKU računari IT novosti - Intel Core i9 vs i7 vs i5 vs i3

Intel Core i9 vs i7 vs i5 vs i3

Intel procesori Core i7, Core i5 i Core i3, iako prisutni na tržištu već više od jedne decenije, još uvijek imamo utisak da su su relativno novi.

Kroz ovaj vodič pokušaćemo vam objasniti tehnologiju koja stoji iza njih, zaviriti u Intelovu filozofiju i pomoći vam da odlučite koji procesor da kupite.

Umjesto tradicionalnog upoređivanja procesora uz gomilu benchmark-ova, specifikacija performansi igara itd., fokusiraćemo se na objašnjenje “jezgra” Intelove osnovne linije CPU-a, koja takođe uključuje i novu Core i9 familiju.

 Iako  je benchmarkkoristan za hardcore gejmere, prilično je beskoristan za prosječnog korisnika računara. Ovaj vodič  bi trebalo da vam pomogne da izaberete računar, sa dobrim procesorom, prilagođen vašim potrebama, bez potrebe da znate šta je “3DMark”.

Prvo što se možda pitate jeste – da li je vrijeme za kupovinu računara sa Intel Core procesorom? Tehnologija napreduje prilično brzo – danas kupite, a već sutradan saznate da je upravo izašao noviji model.

Core 2 Duo procesori su debitovali sredinom 2006. godine. Ove procesore je proizvođač zadržao i u novim sistemima sve do 2010. godine. Procesori Core i7, Core i5 i Core i3 su prisutni od  2008. godine. 2016. godine Intel je prešao iz tradicionalnog ciklusa ažuriranja tick-tock na mnogo sporiji proces u tri koraka, arhitekturu i ciklus optimizacije.

Prethodno, svaki tock bi bila velika nadogradnja u smislu brzine, efikasnosti i proizvodnje. Međutim, to se pokazalo kao suviše teško.Novi ciklus dodaje poboljšanja i svakih nekoliko godina vidimo velike nadogradnje kao na prelaz čipova od 14nm do 10nm itd.

Intel  u svakoj novoj verziji daje mikroprocesorskoj arhitekturi kodno ime. Vjerovatno ste čuli za Broadwell, Haswell, Skylake, Skylake-X, Kaby Lake, Coffee Lake i Cannon Lake.

U suštini, vi kao korisnik, ne  bi trebalo da brinete o čipu sledeće generacije jer to ne bi trebalo da bude velika nadogradnja u odnosu na one koje trenutno imate na tržištu.

Dakle, koji procesor bi trebalo da kupite? Najnoviji Skylake-X i9-7980XE sa 18 jezgara i 36 niti ili jednostavno Coffee Lakei3-8350K sa 4 jezgre i koji košta deset puta manje od modela i9? Pa, sve zavisi od vaših potreba i budžeta. Prvo, da pogledamo svaki od njih.

Core i3

Počećemo na dnu. Core i3 je poslednji Intelov low-cost procesor. Iako je Core i3 najmanji u gomili, i dalje je jako dobar procesor koji ima dobre ocjene većine stručnjaka i klijenata.

 Intel Core i3

Tehnologija koja stoji  iza Core i3 procesora uključuje dvojezgarnu bazu, podršku za hyper threading i virtuelizaciju. Core i3 procesori podržavaju 64-bitne verzije Windows-a. Koristeći Intelov novi čipset i 14nm tehnologiju, Core i3 obavlja veoma dobro za većinu današnjih računarskih zadataka.

Pored toga, ove godine će prvi put Core i3 procesor (CoffeeLake) dobiti 4 jezgra umjesto 2. Svako jezgro je u osnovi poput sopstvenog procesora i što više jezgara imate, to više zadataka računar može obavljati istovremeno.

Druga velika razlika između Core i3 i kasnijh verzija je da Core i3 ne podržava turbo boost. Turbo boost je mogućnost overclocking-a procesora van njegove osnovne frekvencije. Takođe, najnoviji Coffee Lake i3 procesori su pali sa hyper-threading-om.

Da li kupiti računar sa Core i3 procesorom? Zavisi. Ako koristite računar za osnovne zadatke kao što su obrada teksta, e-pošta, surfanje na webu, gledanje video zapisa i slično, četvorojezgarni i3 procesor je i više nego dovoljan. Core i3 procesor je solidan i pristupačan izbor za većinu korisnika.

Core i5

Core i5 je najnoviji “mid-range” procesor kompanije Intel. Korak iznad u odnosu na Core i3, i5 procesor će vam pokazati primjetnu razliku u brzini, zavisno od vrste aplikacija koje pokrećete. Nećete moći da vidite razliku između Core i3 i Core i5 procesora, ako na primjer igrate pasijans. Međutim, ako u Adobe Photoshop-u uređujete više datoteka, vidjećete da Core i5 može mnogo brže izvršavati zadatke.

 Intel Core i5

Postoje tri glavna tipa Core i5 procesora: dual core, quadcore i sada six core. Dvojezgreni i5 procesori imaju 32nm i 22nm tehnologiju, podršku za hyper threading, podršku za virtualizaciju i TurboBoost tehnologiju. Četvorojezgreni i5 procesori imaju 45nm, 22nm ili 14nm tehnologiju, podršku za virtuelizaciju i Turbo Boost tehnologiju, ali nemaju podršku za hyper threading.

Da li tri vrste Core i5 procesora nude slične performanse? Za single-threaded aplikacije six core će pobijediti dual core, ali neće napraviti ogromnu razliku u odnosu na quad core. Međutim, za multi-threaded aplikacije, novi six core će imati značajnu prednost u odnosu na dual i quadcore verzije. Kada kupujete i5, obratite pažnju na to koliko je jezgara u procesoru.

Da li kupiti računar sa Core i5 procesorom? U većini situacija, Core i5 je sigurna opcija ako možete potrošiti više novca. Core i5 nudi dovoljno performansi za rad na stvarima kao što su uređivanje videa i gejming, i više nego dovoljno performansi za obavljanje osnovnih stvari kao što su obrada teksta, internet surfanje i e-mail. Core i5 procesor je odličan procesor srednjeg dometa za ljude koji svoje računare često koriste i  obavljaju više zadataka istovremeno.

Core i7

Zatim imamo Intel Core i7 procesorsku liniju. Core i7 su bili čipovi vrhunskog kvaliteta, u odnosu na Core seriju procesora, sve do Core i9 i Core X serija čipova. Ipak, Core i7 serija je i dalje prilično skupa. Core i7 takođe dolazi u nekoliko različitih varijanti. Razlika je u čipsetu.

Prije Coffee Lake, serija i7 imala je quad core performanse, podršku za virtuelizaciju, hyper threading i Turbo Boost tehnologiju.  Sa Coffee Lake-om, dobijamo pojačanje za šest jezgara, baš kao i5.

 Intel Core i7

Glavna funkcija Core i7 procesora je multi-tasking,  teški multimedijalni zadaci, vrhunske igrice i komplikovani računarski zadaci. Vidjećete prednosti i7 kada pokrenete nekoliko virtuelnih mašina ili dok montirate 4K video.

Core i7 procesori takođe imaju veću keš memoriju, što omogućava efikasnije izvršavanje zadataka koji se često ponavljaju. Veći keš takođe znači i bolje performanse multitaskinga

Da li kupiti računar sa i7 procesorom? Za veliku većinu ljudi, to je previše. Bilo bi mnogo pametnije da pokušate sa nečim poput i5-8600K i da ono što uštedite potrošite na nabolju grafičku karticu ili više RAM-a ili čak brži SSD hard disk.

Međutim, ako povremeno obavljate intenzivne CPU zadatke ili igrate na 2K ili 4K, i7 serija je odličan izbor.

Core i9

Poslednja, ali ne manje važna, je nova Core i9 serija čipova, što je velika promjena u odnosu na ostatak linije. Prvo, svi i9 čipovi koriste novi LG 2066 socket, koji zahtijevaju matičnu ploču sa Intel X299 chipset-om .

 Intel Core i9

Svi i9 procesori su dio Core-X serije procesora. Postoje iCore-X verzije Core i7 i Core i5 procesora, mada i9 procesori potpuno ruše verzije i7 i i5 u benčmarkovima.

Da li kupiti računar sa procesorom i9? Da, ako želite najbrži i „najopasniji“ računar koji možete imati, samo spremite ozbiljan novac za njega. Takav procesor ima smisla samo ako su sve ostale komponente računara tog ranga. Core i9  je bukvalno za 3D animaciju, naučne radove itd.

Bez obzira koji procesor odlučite da kupite, dobićete kvalitetan procesor koji će vam dugo trajati. Svaka kupovina je ravnoteža između troškova i performansi.

Scroll to top