AIKU računari - Kako ukloniti vodeni žig sa slike? 6

Kako ukloniti vodeni žig sa slike?

Sa povećanjem umrežavanja, način na koji se koriste različiti mediji je dosta evoluirao. Internet je doveo do potpuno nove perspektive vlasništva digitalnih sadržaja i distribucije medijskih sadržaja preko interneta. Postoji mnogo načina zaštite autorskih prava različitih sadržaja na internetu. Najkorišćeniji oblik „sadržaja“ u svijetu računara i medija je “Slika”. Najbolji način  za zaštititu  od korištenja slika i provjeru kršenja autorskih prava je vodeni žig (Watermark),  koje većina autora stavlja na podijeljene slike. Slike sa vodenim žigom su najstariji i najčešće korišteni oblik zaštite sadržaja.

Naravno da korisnici često žele ukloniti vodeni žig sa slike. Tradicionalni metod uklanjanja vodenog žiga uključivao je preslikavanje piksela jedan po jedan ili uklanjanje pomoću profesionalnog softvera za uređivanje fotografija, što bi trajalo satima, i  podrazumjevalo određenu vještinu na visokom nivou. Prestavljamo vam jednostavan način kako možete ukloniti vodeni žig sa fotografije. Prateći jednostavne korake, korisnici mogu ukloniti vodene žigove sa slika bez ikakvih problema za samo nekoliko minuta.

U tu svrhu koristićemo WebInPaint koji je besplatan online editor.

Korak 1.

Idite na stranicu https://www.webinpaint.com/login    i prijavite se (SignUp) za Web Inpaint. Registracija je vrlo jednostavna, jer sve što treba da uradite je da unesete svoj e-mail i postavite lozinku.

AIKU računari - Kako ukloniti vodeni žig sa slike?

Korak 2.

Otpremite sliku sa koje želite ukloniti vodeni žig.

AIKU računari - Kako ukloniti vodeni žig sa slike? 1

Korak 3.

Zatim, u uredniku, izaberite alatku za markere i pažljivo obilježite vodeni žig. Možete da izaberete različite veličine alata za markere da biste bili precizni.

AIKU računari - Kako ukloniti vodeni žig sa slike? 2

AIKU računari - Kako ukloniti vodeni žig sa slike? 3

Korak 4.

Nakon obilježavanja vodenog žiga, jednostavno pritisnite zeleno dugme Play na vrhu i obrada će početi.

AIKU računari - Kako ukloniti vodeni žig sa slike? 4

Dakle, cilj je postignut, dobili ste sliku bez vodenog žiga.

AIKU računari - Kako ukloniti vodeni žig sa slike? 5

Scroll to top