AIKU računari - Nadograditi ili zamijeniti? 6

Nadograditi ili zamijeniti PC?

Nadograditi ili zamijeniti desktop računar? Kako odrediti da li je bolje nadograditi ili zamijeniti stariji desktop računar?

Prije razmatranja opcija nadogradnje ili zamjene, savjetuje se da korisnici čiste računarski softver kako bi pokušali da ubrzaju sistem. Često softver i programi koji su se akumulirali tokom vremena usporavaju sistem od optimalnih performansi. Prosječan desktop računar ima funkcionalni životni vijek od približno tri do osam godina.

Dužina životnog vijeka u velikoj mjeri zavisi od vrste kupljenog sistema, napredovanja hardverskih komponenti i promjena u softveru koji pokrećemo. Tokom vremena korisnici će primjetiti da njihovi sistemi jednostavno nisu brzi kao što su bili, da nemaju dovoljno prostora za čuvanje svojih datoteka ili ne ispunjavaju uslove za najnoviji softver.

AIKU računari - Nadograditi ili zamijeniti? 7

Kada se ovo desi, korisnici imaju mogućnost nadogradnje ili zamjene svojih računara.

Da biste utvrdili koji put bi mogao biti bolji za vaš računarski sistem, najbolje je uraditi poređenje troškova onoga što ćete dobiti iz svake od dve opcije. Obično je  pravilo da treba uraditi nadogradnju ukoliko su troškovi nadogradnje otprilike polovina troškova kupovine novog sistema. Ovo je samo smjernica zasnovana na najnovijim nadogradnjama koje vam daju funkcionalni vijek od otprilike polovine onoga što će vam dati potpuna zamjena.

Prednost koju imaju desktop računari je veći obim nadogradnje koja se može napraviti u odnosu na laptop računar.

Problem je u tome što sa toliko komponenti koje se mogu nadograditi, troškovi nadogradnje mogu brzo prevazići troškove zamjene.

AIKU računari - Nadograditi ili zamijeniti?

Memorija

Memorija desktop računara je najlakša i najjeftinija nadogradnja koja se može napraviti.

Što više memorije ima računar, to više podataka može da procesuira bez potrebe za korištenjem virtuelne memorije.

Većina desktop sistema isporučeni su sa memorijom koja je bila dovoljna u trenutku kupovine, ali kako računarski programi postaju složeniji, koriste više sistemske RAM memorije.

Nadogradnja memorije će se razlikovati u troškovima, i zavisi od više faktora kao što su vrsta memorije koju vaš računarski sistem koristi i veličine koju namjeravate kupiti.

AIKU računari - Nadograditi ili zamijeniti? 1

Hard diskovi / hibridni diskovi

Druga najlakša nadogradnja za desktop računare je nadogradnja uređaja koji se koriste za skladištenje. Prostor na hard disku se približno dvostruko povećava svake dve godine, a količina podataka koju čuva raste još brže zahvaljujući digitalnom zvuku, video zapisu i slikama.

Ako računaru ponestaje prostora za skladištenje, vrlo lako možete kupiti novi unutrašnji hard disk ili eksterni uređaj.

Ako želite da povećate performanse vašeg računara, postoji nekoliko opcija koje mogu povećati brzinu učitavanja programa ili pokretanja operativnog sistema. Najbrži način za to je putem SSD uređaja. Oni nude značajno povećanje brzine skladištenja, ali imaju manje prostora za skladištenje. Alternativa je korišćenje novog hibridnog pogona SSD-a koji koristi tradicionalni hard disk plus malu solid state memoriju kao keš.

U svakom slučaju, performanse se dobijaju samo kada postanu glavni ili hard disk za pokretanje. Ovo zahtjeva da se disk jedinica klonira sa postojećeg hard diska za pokretanje sistema i da se operativni sistem i svi programi instaliraju od nule, a zatim se vraćaju rezervne kopije podataka.

AIKU računari - Nadograditi ili zamijeniti? 2

CD / DVD / Blu-ray uređaji

Ovo je verovatno najjeftinija nadogradnja koja se može uraditi na računarskom sistemu.

Jednostavno se instaliraju kao hard disk, a dodatna brzina i funkcionalnost čine ovo odličnom nadogradnjom za bilo koji računar koji ima stariji CD rezač ili običan CD-ROM ili DVD-ROM uređaj. Mnogi noviji računari čak ni ne sadrže ove uređaje.

Većina desktop računara i dalje koriste samo DVD rezače, Blu-ray je već neko vreme napušten, a dodavanje ovog uređaja može omogućiti reprodukciju ili snimanja formata visoke definicije. Cijene su veće od DVD-a, ali su se, u odnosu na raniji period, dosta i smanjile.

AIKU računari - Nadograditi ili zamijeniti? 3

Grafička kartica

Većina korisnika neće morati da nadograđuje grafičku kartu osim ako ne traži dodatne performanse ili funkcionalnost sa 3D aplikacijama kao što je gejming. Povećava se spisak aplikacija koje  koristite grafičku karticu kako bi ubrzali svoje zadatke iznad 3D. To može uključivati programe za uređivanje grafike i videa, programe za analizu podataka ili čak rudarenje kriptovaluta.

Performanse grafičke kartice  koje vam, trebaju zavisiće od vaših zadataka. Na kraju krajeva, grafičke kartice mogu koštati od 100 dolara do skoro 1000 dolara. Većina grafičkih kartica će imati potrebu za povećanim napajanjem, zato obavezno provjerite šta vaše postojeće napajanje može podržati prije nego što potražite karticu. Međutim postoje  dobre opcije koje će raditi solidno čak i sa osnovnim napajanjem.

AIKU računari - Nadograditi ili zamijeniti? 4

CPU

Iako je moguće nadograditi procesor na većini desktop računara, proces je prilično komplikovan i teško izvodljiv za većinu korisnika. Ovo nije preporučljivo, osim ako ste sastavili svoj računar iz dijelova. Čak i tada, možda ćete biti ograničeni koji procesor možete instalirati u sistemu u odnosu na postojeću matičnu ploču računara. Ako je vaša matična ploča starija, zamjena procesora može takođe zahtijevati nadogradnju matične ploče i memorije što može biti u istom domenu kao i kupovina potpuno novog računara.

Vreme je za zamjenu?

Sada kad ste „odvagali“ trošak novog računarskog sistema i trošak nadgradnje postojećeg, zaključak je jednostavan.

Ako ukupni trošak nadograđenih dijelova iznosi više od 50% troškova novijeg i boljeg sistema, preporučljivo je kupiti novi računarski sistem umjesto nadogradnje.

Ukoliko mislite da vam je potrebna nadogradnja, AIKU servisu ćemo vam besplatno analizirati i savjetovati šta ja za zamjenu ili nadogradnju i da li vam je ta investicija isplativa. Slobodno nas kontaktirajte.

Scroll to top