AIKU računari - NOVI RAČUNAR - POČNITE OVAKO! 6

NOVI RAČUNAR – POČNITE OVAKO!

Bili ste dovoljno srećni da ste kupili nedavno novi računar? Ako je tako, čestitamo!

AIKU računari - NOVI RAČUNAR - POČNITE OVAKO!

Bez obzira da li je to pomodni novi Microsoft Surface Book, neki drugi Windows 10 laptop, ili tradicionalni desktop računar, ovdje su prvih pet stvari koje bi trebalo da uradite:

1.Ažurirajte antimalver program na novi računar

Zadnja stvar koju želite da vam se desi jeste da novi  računar zarazite sa malverom (eng.malware) ili zlonamjernim softverom.

Reklo bi se “instalirajte antimalware program”, ali gotovo svi računari dolaze s već instaliranim. Windows 10 dolazi sa ugrađenim Microsoftovim alatom tako da je PC već spreman.

Stvar je u tome da iako je spreman: vjerovatno neće biti ažuriran. U svakom slučaju, dakle, počnite od instaliranja, do glavnih postavki skeniranja i ažuriranja “definicije” – uputstva da nauči program kako prepoznati i ukloniti nove viruse, trojanace (Trojans), crve (worms), itd

AIKU računari - NOVI RAČUNAR - POČNITE OVAKO! 1

2.Instalirajte dostupna  Windows ažuriranja na svoj novi računar

Da, znamo, očekujete da će potpuno nov računar biti u potpunosti ažuriran, ali velike su šanse da nije tako.

Microsoft izdaje sigurnosna i ne-sigurnosna ažuriranja za Windows barem jednom mjesečno, ponekad i češće!

AIKU računari - NOVI RAČUNAR - POČNITE OVAKO! 5

Savjet: Alat Windows Update je  unaprijed konfigurisan za preuzimanje i automatski instalira ažuriranja. Iako je to generalno dobra stvar, to može biti previše događaja u pozadini tokom prvih nekoliko sati korištenja novog računara.

3.Instalirajte program File Recovery na novi računar

Ovo bi vas moglo iznenaditi. Zašto instalirati program koji vam može pomoći oporaviti slučajno izbrisane datoteke, ako još niste ni koristili računar, a kamoli nešto izgubili? 

Evo i zašto: The big catch-22 o programima za oporavak datoteka je da često se moraju instalirati prije nego što ga možete koristiti, što je proces koji bi mogao trajno prebrisati prostor na hard disku gdje se nalazi izbrisana datoteka. Taj rizik ne želite.

AIKU računari - NOVI RAČUNAR - POČNITE OVAKO! 2

Postoji dosta Free File Recovery softverskih programa za veliki broj odličnih i potpuno besplatnih neizbrisivih alata ( Recuva, Puran File Recovery, Disk Drill, itd). Samo instalirajte jedan i zaboravite ga. Ako vam nekad u budućnosti zatreba, biće tu.

4.Prijavi se za online backup uslugu

AIKU računari - NOVI RAČUNAR - POČNITE OVAKO! 3

Da, još jedan proaktivan korak, jednom ćete biti zahvalni zbog toga.

Online backup usluge su kombinacija softverskih alata i usluga pretplate koji automatski podatke koje želite da budu zaštićeni na sigurnim serverima čuva daleko od kuće ili posla. Prijedlog: Blacblaze, CrashPlan , Carbonite , SOS Online Backup …

Online backup usluga je najbolje i najisplativije dugoročno rješenje za čuvanje vaših podataka  na sigurnom.

5.Deinstalirajte programe koje ne želite

Možda ste primijetili da je vaš kompjuter došao sa dosta … pa, recimo samo sa velikim brojem”ekstra” programa.

U teoriji, ovi instalirani programi neće mnogo škoditi, osim što zauzimaju prostor na hard disku. U suštini, mnogi od ovih prethodno instaliranih programa rade u pozadini, zauzimaju memoriju i procesorske snage koje sigurno bi radije koristili za druge stvari.

Savjet? Otvorite Control Panel i uklonite ih.

AIKU računari - NOVI RAČUNAR - POČNITE OVAKO! 4

Ako želite lakšu opciju koristite namjenski program za samo tu svrhu. Ti program se zovu Uninstallers  i ima ih jako puno: IObit Uninstaller, Geek Uninstaller, Wise Program Uninstaller…

Sad kad ste obavili ove ”osnovne„ početne korake, uživajte u svom novom ljubimcu!

Scroll to top