AIKU novosti AIKU računari Savjeti - Šta je All-In-One PC?

Šta je All-In-One PC?

Najraniji oblik računarskih ekrana su velike katodne cijevi. Računarski sistem  se sastoji od tri ključne komponente: monitor, kućište i ulazni uređaji. Kako se  veličina monitora smanjivala, računarske kompanije su počele integrisati kućište računara u monitor da bi stvorili All-in-one (sve-u-jednom). Ovi prvi All-in-one računarski sistemi su i dalje prilično veliki i uopšteno koštaju dosta više u odnosu na standardni Computer Setup.
AIKU računari - Šta je All-In-One PC?
Jedan od najuspješnijih All-in-one PC je bio Apple iMac. Originalni dizajn koristi monitor sa katodnom cijevi sa računarskim pločama i komponentama integrisanim ispod cijevi. Mnogi slični dizajni su razvijeni  od različitih PC- proizvođača, ali nisu uspjeli. Pojavom LCD monitora za ekrane i pokretni dijelovi su postali sve manji i moćniji, te je veličina jednog All-in-one računarskog sistema drastično smanjena. Sada se računarske komponte mogu lako integrisati iza LCD panela ili u dnu ekrana.

AIKU računari - Šta je All-In-One PC? 5

All-In-One vs. Desktop PC
All-in-one računari su u suštini samo stil desktop računarskog sistema. Oni i dalje imaju iste zahtjeve u pogledu performasi i funkcija. Jedina razlika je u broju komponenti. All-in-one imaju jednu kutiju koja je i ekran i računar u odnosu na desktop računar koji se sastoji od kućišta i  zasebnog monitora.
To daje All-in-one računarskom sistemu manju prednost odnosu na  desktop računarski sistem.
Nova generacija ekstremno malih računara poput Apple Mac mini čini jaku konkurenciju, obzirom na dimenzije, mogu se lako postaviti iza ili ispod standardnog desktop displeja.

AIKU računari - Šta je All-In-One PC? 6

All-in-one PC i  i dalje ima prednost obzirom na broj potrebnih kablova. Monitor je integrisan u sistem, te ne postoji potreba za kabl monitora ili zaseban kabl za napajanje. Time se smanjuje nered ispod,  iza ili na samom stolu.

Kupovina desktop računara ipak ima neke prednosti u odnosu na All-in-one PC. Zbog svoje male veličine i potrebom za slabijim napajanjem te komponentama koje proizvode manje toplote, mnogi All in one PC imaju komponente poput mobilnog telefona, uključujući procesore, memorije i diskove. Sve ovo čini All-in-one PC malim, ali utiče na smanjenje ukupnih performansi sistema. Obično ove mobilne komponente neće raditi kao i tradicionalni desktop. Naravno, za prosječnog korisnika, često su mnoge od ovih komponenti  sasvim dovoljno brze.
Jedan od problema All-in-one računara jeste mogućnost nadogradnje. Dok u većini slučajeva desktop računar korisnik može lako otvoriti  i instalirati zamjene ili nadogradnje, All-in-one sistemi imaju tendenciju da se ograniči pristup komponentama zbog njihove male dimenzije. Ovo obično samo ograničava sistem u  nadogradnji memorije. Sa razvojem high speed vanjskih perifernih konektora kao što su USB 3.0 i Thunderbolt, opcije interne nadogradnje nisu toliko kritične kao što su nekada bile, ali ipak i dalje čine veliku razliku kada su u pitanju neke komponente, kao što je grafički procesor iako to može promijeniti eksterna grafička jedinica.

AIKU računari - Šta je All-In-One PC? 3

All-in-One vs. Laptopi

Jedan od osnovnih razloga u prilog kupovini All-in one računara je taj što u odnosu na desktop računar štedi prostor, ali i laptopi su strahovito napredovali u proteklih nekoliko godina. Toliko su napredovali da su poređenja sa All-in-one računarima gotovo  jednostrana.

AIKU računari - Šta je All-In-One PC? 1

Mnogi All-in-one računari koriste sve iste komponente kao laptopi, nivoi performansi su prilično identični. Jedina zaista velika prednost All-in-one računara je u veličini ekrana. Dok PC All in one uglavnom dolaze sa veličinama ekrana od 20 i 27 inča, laptopi su i dalje uglavnom ograničeni 17-inčnim i manjim ekranima.

AIKU računari - Šta je All-In-One PC? 2

All-in-one je manji od tradicionalnih desktop računara, ali  je i dalje je vezan za desktop prostor. Laptopi su prenosivi, imaju mogućnost korištenja daleko od bilo kakvog izvora napajanja zahvaljujući bateriji. To ih čini  mnogo fleksibilnijim  od All-in-one računara. Postoji nekoliko novih „tablet stil” All-in-one sistema koji imaju ugrađen touch screen i baterije, tako da se mogu koristiti daleko od izvora  napajanja, ali generalno vremenski kraće nego laptop.

Prednost laptopa je trenutno i u cijeni, još uvijek se mogu naći po cijenama koje su dosta niže od cijena All-in-one sistema.

Zaključci

Tokom vremena, uloga desktop računarskog sistema je postala sve manja i manja, zahvaljujući porastu upotrebe laptopa i sada tableta. Njihov troškovi i prenosivost im daju velike prednosti. Prodaja desktop sistema  je strahovito pala u posljednjih nekoliko godina, ali  segment All-in-one i dalje radi sasvim dobro. To je vjerovatno rezultat sposobnosti All-in-one  sistema da djeluje kao centralni kompjuter za domaćinstvo dok pojedinci koriste mobilne uređaje, kada su vani. Oni nude iste ili bolje performanse od laptopa  zajedno sa većim ekranom. Oni takođe koriste standardne veličine tastature i miša čineći ih lakšim za  određene zadatake koji zahtijevaju puno ulaza. Kao rezultat toga, još neko vrijeme ovaj segment tržišta će i dalje biti održiv.

Scroll to top