AIKU računari - 5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA 6

5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA

Nakon nekoliko godina vaš laptop postaje stari, vi se suočavate sa poznatim pitanjem: da li ga nadograditi ili samo kupiti novi? Očigledno je da će novi laptop koštati mnogo, dok će nadogradnja biti jeftinija, ali jeftinije nije uvijek najbolja opcija.
Prije nego što donesete odluku, postoji nekoliko stvari koje bi trebali znati. Kao na primjer da postoje samo određeni dijelovi koje možete sami nadograditi. Pored toga, nadogradnja dijelova gotovo uvijek poništava garanciju.
Dakle, šta možete nadograditi u svom laptopu, i koji su rizici? Da li su ti rizici vrijedni ušteda?

AIKU računari - 5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA

1.Da li je vaš laptop uopšte nadogradiv?

Ne može se sve u  laptopu nadograditi. Za razliku od desktop računara, nekoliko dijelova laptopa su zalemljeni, što znači da se ne mogu ukloniti.

Prvo morate saznati da li se vaš laptop  uopšte može nadograditi, ili ima li zalemljenih komponenti. Odgovor možete pronaći u originalnom priručniku proizvođača.

AIKU računari - 5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA 7

Ukoliko ga nemate, pokušajte sa alatom  Crucial System Scanner. Pokrenite ga, on će skenirati vaš uređaj da biste saznali koji dijelovi vašeg uređaja se mogu nadograditi.

Uostalom uvijek možete guglati. Potražite “Kako nadograditi RAM-u XYZ”, zamjenite XYZ s tačnim brojem modela laptop računara. Ako ne pronađete vodič, bolje preskočite nadogradnju.

Takođe, možete pokušati  sa iFixit, jedna  je od najboljih DIY stranica za popravak elektronike. Ima detaljna uputstva za popravke, poput vodiča “korak-po-korak”  kako se otvara laptop i mijenjaju dijelovi. Nadamo se da ćete tamo pronaći i vaš laptop.

AIKU računari - 5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA 5

2.Koje dijelove bi trebalo nadograditi ?

Najčešći dijelovi laptopa koji se lako mogu nadograditi su RAM moduli, hard disk, baterije i bežične kartice – pod pretpostavkom da nijedan od tih dijelova nije zalemljen.

Od nabrojanih, moduli RAM-a i hard diskovi su najlakši za nadogradnju i najčešći. Dodavanje više RAM-a ili instaliranje SSD-a umjesto HDD su među najboljima nadogradnjama za poboljšanje performansi PC.

AIKU računari - 5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA 1

Što se tiče baterije i bežične kartice, one nisu uvijek nadogradive. Moraćete prvo istražiti i provjeriti da li se oni uopšte mogu mijenjati na laptopu. Ako mogu, onda je pronalaženje kompatibilne baterije moguće samo kod istog proizvođača.

Bežične kartice su jednostavne mini-PCIe kartice, koje možete kupiti na Amazonu. Ako je vaš laptop star, a želite da bude kompatibilan sa Wireless AC standardom, onda zamjena mini-PCIe kartica je jedan od načina da se to uradi. U suprotnom, ne bi mogli dobiti ni Wi-Fi USB dongle.

3.Neke dijelove ne vrijedi nadograditi

AIKU računari - 5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA 4

Komponente računara kao što su matična ploča, processor ili ekran su glavni dijelovi koje ne možete (i ne treba) nadograditi.

Većina laptopa su izgrađeni s posebnom matičnom pločom i procesorom, te ova dva dijela u velikoj mjeri određuju koliko toplote će laptop generisati. Kućište  je stoga dizajnirano  tako da se topota efikasno odvodi.

Ekran, s druge strane, nije nadogradiv. Možete popraviti slomljen ekran zamjenom sa ekranom istog tipa. Sama nadogradnja nije moguća.

4.Kako naći kompatibilne dijelove

Dakle, sada kada znate da će osnovni hardver dati laptopu novi život, morate znati šta kupiti. Na primjer, RAM laptopa se razlikuje od RAM-a desktop računara , a ako je vaš laptop je star, može koristiti DDR2 RAM, a ne DDR3 ili DDR4 RAM-a.

Kada kupujete RAM modul i SSD, kompanije poput Crucial i Kingston imaju online vodiče gdje možete saznati koji su kompatibilni dijelovi za vaš laptop. Savjetnik za alat Crucial System je naš prvi izbor, ali i Kingston’s Memory Search je pristojna opcija.

AIKU računari - 5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA 2

Sve što je potrebno da uradite je da izaberete laptop proizvođača i model, a alat će vam pokazati popis kompatibilnih RAM-ova i SSD-a. Osim specifikacija za prihvatljive RAM-a ili SSD-a, naći ćete i koliko DIMM slotova za proširenje vaš laptop ima, i koliko maksimalno memorije može podržati.

Koristeći specifikacije, slobodno tražite slične memorije na Amazonu ili drugim lokacijama. Ako odgovara specifikacijama, biće kompatibilni sa laptopom.

5.Nadograditi ili kupiti novo?

Postoje određen znakovi da je vrijeme da zamijenite svoj stari računar. Ako vaš laptop radi presporo, ako ne možete instalirati novi operativni sistem ili ne podržava novi softver, ili ako redovno ima neki problem, možda ćete biti u iskušenju da kupite novi samo da budete bezbrižni.

AIKU računari - 5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE NADOGRADNJE LAPTOPA 3

I to ne bi bilo tako strašno. Za jako malo novca možete dobiti novi laptop, tako da umjesto nadogradnje starog laptopa i gubitka prava na garanciju, možda ćete poželjeti jednostavno kupiti novi.

Na osnovu ličnih iskustava, kao i anegdota prijatelja i porodice, kupovina novog laptopa je gotovo uvijek bolja opcija od nadogradnje sadašnjeg.

Razlog  zašto vršite nadogradnju je vjerojatno taj što neki dio više ne radi efikasno kao što bi trebalo. Pod pretpostavkom da je razlog tome što je laptop star, onda ćete se uskoro suočiti sa sličnim problemima  i sa ostalim dijelovima.

Dakle, ukoliko je vaš lapto nov i to je samo jedan dio koji je u kvaru, samo zamijenite njega. Bićete zadovoljni  na duže staze.

Scroll to top