AIKU računari - Šta je Safe Mode? 4

Šta je Safe Mode?

Safe Mode (Siguran režim) je dijagnostički režim pokretanja u operativnim sistemima Windows.

Za šta se koristi Safe Mode?

Safe Mode se koristi kao način za pristup pri ograničenom pristupu Windowsu kada operativni sistem ne radi normalno.

Kako pristupiti Safe Mode?

Sigurnom režimu se pristupa iz Startup Settings u Windowsu 10 i Windows 8, kao i iz Advanced Boot Options u prethodnim verzijama Windowsa.

AIKU računari - Šta je Safe Mode? 2                  AIKU računari - Šta je Safe Mode? 3

Ako želite na jednostavan način da napravite promjene u konfiguraciji sistema možete da ga pokrenete u Safe mode, čak iako možete da pokrenete Windows normalno.

Kako koristiti Safe Mode

U većini slučajeva, normalno koristite Windows u Safe Mode. Jedini izuzetak pri korišćenju Windows u Safe Mode je u tome da određeni dijelovi Windows-a možda neće funkcionisati ili možda neće raditi brzo kao što ste navikli.

Na primjer, ako pokrenete Windows u Safe Mode i želite da vratite drajver, uradićete to isto kao i kada normalno koristite Windows.

AIKU računari - Šta je Safe Mode? 5

Safe Mode opcije

Na raspolaganju su tri različite Safe Mode opcije.

Odluka o tome koju Safe Mode opciju ćete koristi zavisi od problema koji imate.

Safe Mode

Safe Mode pokreće Windows sa apsolutnim minimumom upravljačkih programa i servisa koji mogu pokrenuti operativni sistem.

Izaberite Safe Mode ako ne možete normalno pristupiti Windowsu i ne očekujete da vam treba pristup Internetu ili vašoj lokalnoj mreži.

Safe Mode sa umrežavanjem

Safe Mode sa mrežnim povezivanjem pokreće Windows sa istim skupom upravljačkih programa i usluga kao Safe Mode, ali takođe uključuje i one koji su neophodni za funkcionisanje mrežnih servisa.

Izaberite Safe Mode sa umrežavanjem iz istih razloga zbog kojih bi ste odabrali Safe Mode, ali kada očekujete da vam je potreban pristup vašoj mreži ili Internetu.

Ova Safe Mode opcija se često koristi kada se Windows ne pokrene i sumnjate da će vam trebati pristup Internetu da biste preuzeli drajvere, pratili vodič za rješavanje problema itd.

Safe Mode sa Command Prompt

Safe Mode sa Command Prompt je identičan Safe Mode osim što je Command Prompt stavljen kao podrazumijevani korisnički interfejs umesto Explorer.

Izaberite Safe Mode sa Command Prompt ako ste probali Safe Mode, ali se traka zadataka, početni ekran ili Desktop ne učitavaju pravilno.

Safe Mode dostupnost

Safe Mode je dostupan u operativnim sistemima Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP i većini starijih verzija Windowsa.

Dok je u Safe Mode, pozadina radne površine zamijenjena je crnom bojom uz riječi Safe Mode u sva četiri ugla. Na vrhu ekrana takođe se prikazuje trenutna verzija Windowsa i servisnog paketa.

Scroll to top