AIKU računari - Šta su periferni uređaji?

Šta su periferni uređaji?

Periferni uređaj je bilo koji pomoćni uređaj koji se povezuje i radi sa računarom kako bi mu dostavio informacije ili dobio informacije od njega.

Periferni uređaj se takođe naziva (eksterna) spoljašnja periferija, integrisana periferija, pomoćna komponenta ili I / O (ulazno / izlazni) uređaj.

Obično, izraz periferni se koristi za spoljašnje uređaje računara, kao što je npr.skener, ali i uređaje koji se fizički nalaze unutar računara koji su tehnički periferni uređaji.

Periferni uređaji dodaju funkcionalnost računaru, ali nisu dio “glavne” grupe komponenti kao što su CPU, matična ploča i napajanje. Međutim, iako često nisu direktno uključeni u glavnu funkciju računara, to ne znači da se oni ne smatraju potrebnim komponentama.

Na primjer, računarski monitor  nije potreban kako bi se računar uključio i pokrenuo programe, ali je obavezan za korištenje računara.

Periferni uređaji ne funkcionišu kao samostalni uređaji. Jedini način na koji oni rade je kada su povezani i kontrolisani od strane računara.

Vrste perifernih uređaja

Periferni uređaji se kategorišu kao ulazni ili izlazni uređaji, a neki funkcionišu kao oba.

Među ovim vrstama hardvera su i unutrašnji periferni uređaji i spoljni periferni uređaji, oba mogu uključivati ulazne ili izlazne uređaje.

AIKU računari - Šta su periferni uređaji? 2

Unutrašnji (interni) periferni uređaji

Najčešći unutrašnji periferni uređaji koje ćete naći na računaru su optički disk, video kartica i hard disk.

Disk jedinica je i ulazni i izlazni uređaj. Računar ne može da  je koristi samo za čitanje informacija sačuvanih na disku (npr. Softvera, muzike, filmova), već i za izvoz podataka sa računara na disk (kao na primjer pri snimanju DVD-ova).

Kartice mrežnog interfejsa, USB kartice za proširenje i drugi interni uređaji koji mogu da se priključe na PCI Express ili drugu vrstu porta su vrste unutrašnjih perifernih uređaja.

AIKU računari - Šta su periferni uređaji? 3

Spoljni (eksterni) periferni uređaji

Spoljni periferni uređaji uključuju uređaje kao što su miš, tastatura, eksterni hard disk, štampač, projektor, zvučnici, web kamera, fleš disk, čitači medijskih kartica i mikrofon.

Sve što se može povezati sa spoljašnjosti računara, što obično ne funkcioniše samostalno, može se nazvati spoljašnjim perifernim uređajem.

Više informacija o perifernim uređajima

Neki uređaji se smatraju perifernim uređajima, jer se mogu odvojiti od primarne funkcije računara i obično se lako mogu ukloniti. Ovo naročito važi za spoljne uređaje poput štampača, eksternih hard diskova itd.

Međutim, to nije uvijek tačno, odnosno dok se neki uređaji mogu smatrati internim na jednom sistemu, oni bi isto tako lako mogli biti spoljašnji periferni uređaji na drugom. Tastatura je jedan sjajan primjer.

Tastatura računara može biti uklonjena sa USB porta i računar neće prestati da radi. Može se priključiti i ukloniti onoliko puta koliko želite i predstavlja vrhunski primjer spoljašnjeg perifernog uređaja.

Međutim, tastatura laptopa se više ne smatra spoljnim uređajem, jer je definitivno ugrađena i ne može ukloniti kao što možete učiniti sa flash uređajem.

Ovaj isti koncept odnosi se na većinu funkcija laptopa, kao što su web kamere, miševi i zvučnici. Iako je većina tih komponenti spoljašnja periferija na desktop računaru, oni se smatraju internom (unutrašnjom) periferijom na prenosnim računarima, telefonima, tabletima i drugim all-in-one uređajima.

Scroll to top