Stopa osvježavanja ili Refresh rate?

Stopa osvježavanja ili Refresh rate je broj puta koliko vaš monitor „osvježava“nove slike svake sekunde. Pod osvježavanjem mislimo na to koliko brzo ekran “iscrtava” slike, a da ljudsko oko ne detektuje taj proces. Na primjer, frekvencija osvježavanja od 60 Hz znači da se ekran ažurira 60 puta u sekundi. Veća brzina osvježavanja rezultira boljom slikom.

Zašto je stopa osvježavanja bitna?

Promjena stope osvježavanja bila je važnija na starijim CRT monitorima, gdje bi mala brzina osvježavanja zapravo rezultirala vidljivim treperenjem ekrana dok se osvježava. Veća brzina osvježavanja eliminisala je vizuelno treperenje.

Na modernom LCD monitoru sa ravnim ekranom nećete vidjeti treperenje sa manjom stopom osvježavanja. Međutim, veća stopa osvježavanja rezultira glatkom slikom. Zbog toga skupi monitori dizajnirani za gejming imaju visoke stope osvježavanja kao što su 144 Hz ili 240 Hz, što je veliki iskorak u odnosu na obično osvježavanje od 60 Hz na LCD ekranu. Za nas je razlika vidljiva čak i kada pomjerate miš na ekranu.

Maksimalna stopa osvježavanja koju možete koristiti zavisi od vašeg monitora. Generalno, jeftiniji monitori podržavaju niže stope osvježavanja u odnosu na skuplji. Ako imate više monitora priključenih na vaš računar, svaki ima svoju posebnu postavku stope osvježavanja.

Kada kupujete monitor, veća stopa osvježavanja je obično bolja, ali nije uvek najvažnija stvar koju treba tražiti. Postoje i drugi bitni faktori kao što su vrijeme odgovora (response time), tačnost boje (color accuracy) i ugao gledanja monitora (viewing angle). Ali uvijek ćete htjeti da koristite najveću stopu osvježavanja koju vaš monitor podržava.

Uopšteno govoreći, savremeni računari bi trebalo da automatski  odaberu najbolju, najveću stopu osvježavanja za svaki monitor koji spojite. Međutim, to se ne dešava automatski, pa je ponekad potrebno ručno da promijenite stopu osvježavanja

Kako promijeniti stopu osvježavanja na Windows 10

Da biste promijenili stopu osvježavanja prikaza na Windowsu 10, kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu, a zatim izaberite komandu “Display Settings”.

stopa osvježavanja - Display Settings

Pomerajte se malo dole u desnom prozoru, a zatim kliknite na ” Advanced Display Settings ” da biste nastavili.

stopa osvježavanja - Advanced Display Settings

Kliknite na ” Display Adapter Properties ” ispod prikaza koji želite da konfigurišete.

stopa osvježavanja - Display Adapter Properties

Kliknite na karticu “Monitor” u Properties, koji se pojavi, a zatim odaberite željenu brzinu osvježavanja iz polja ” Screen Refresh Rate “. Kliknite na “OK” da biste nastavili. Vaša promijena će odmah stupiti na snagu.

stopa osvježavanja - Screen Refresh Rate - OK

Kako promijeniti stopu osvježavanja na Windows 7

Da biste promijenili brzinu osvježavanja monitora u operativnom sistemu Windows 7, kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu i izaberite komandu “Screen Resolution”.

stopa osvježavanja - Screen Resolution

Ako imate više monitora povezanih sa računarom, ovdje izaberite onaj koji želite da konfigurišete. Kliknite na “Advanced Settings” da biste promijenili podešavanja.

stopa osvježavanja - Advanced Settings

Kliknite na karticu “Monitor”, a zatim izaberite željenu brzinu osvježavanja iz polja ” Screen Refresh Rate “. Kliknite na “OK” da biste sačuvali promjene. Windows će se odmah prebaciti na novu brzinu osvježavanja.

stopa osvježavanja - Screen Refresh Rate - OK
Scroll to top