AIKU računari Savjeti - 3 GREŠKE KOJE ĆE OŠTETITI ILI UNIŠTITI MATIČNU PLOČU 6

3 GREŠKE KOJE ĆE OŠTETITI ILI UNIŠTITI MATIČNU PLOČU

Ako je procesor mozak računara, matična ploča je srce – to je mjesto gdje se različiti dijelovi računara povezuju i međusobno komuniciraju. Dakle, ako vaša matična ploča ima problem, to je veći problem nego zamjena samo jednog dijela. Veoma je lako oštetiti ili uništiti matičnu ploču ako se ne rukuje sa njom pravilno.

Obično su matične ploče dovoljno čvrste da lako podnose svakodnevnu upotrebu. Ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi bili sigurni da je sve u redu. Zaštita matične ploče od oštećenja  je ključna za zaštitu svih ostalih komponenti.

Izbjegavajte neke od ovih čestih grešaka koje  mogu oštetiti matičnu ploču, i poštedite sebe glavobolje.

Pazite se kratkog spoja

Ovaj problem je češći kod desktop računara, ali (još uvijek rijetko) se javlja u laptopovima. Ako želite sklopiti svoj računar ili imate već jedan, ako nije pravilno sklopljen, postoji mogućnost da dođe do kratkog spoja.

Matična ploča provodi struju i prenosi na druge komponente, tako da ne može doći u kontakt sa metalom, kao i samim kućištem ili loše postavljenom komponentom. Labavi CPU hladnjaci često uzrokuju nepopravljivu štetu matičnoj ploči. Takođe provjerite labave kablove, što je česta greška pri održavanju računara.

AIKU računari Savjeti - 3 GREŠKE KOJE ĆE OŠTETITI ILI UNIŠTITI MATIČNU PLOČU

U toku sklapanja računara, potrebno je da matična ploča pravilno stane u kućište. Matična ploča ima nekoliko vijaka koji bi trebalo da je pričvstite za kućište. Pobrinite se da iskoristite svaki vijak i da je čvrsto zavrnete. Labav vijak može da dovede do kratkog spoja, koji može spržiti cijelu matičnu ploču.

Ukratko, unutrašnjost računara treba da bude uredna i organizovana. Ako je matična ploča dođe u kontakt sa neželjenim objektom, može doći do kratkog spoja.

Zaštitite je od strujnog udara

Matična ploča je mjesto gdje je povezana jedinica za napajanje vašeg računara (PSU). Važno je da kupite pravi PSU za vaše potrebe – ako je komponentama potrebno više energije nego PSU može pružiti, to će izazvati propast ili komponenti  ili matične ploče.

Ali češći problem matičnih ploča je strujni udar. Neka elektronika u vašem domu je gladna energije, poput klima uređaja ili frižidera. Jeste li ikada primijetili da svetla zatrepere kada se ovi uređaji isključuju? To je zbog toga što vuku više električne energije i tada izazivaju udar.

AIKU računari Savjeti - 3 GREŠKE KOJE ĆE OŠTETITI ILI UNIŠTITI MATIČNU PLOČU 1

Kada se  oni isključe, struji je potrebno nekoliko sekundi da se prilagodi. A u tih nekoliko sekundi, ona će biti preusmjerena na drugu elektroniku, kao što su svjetla ili računar. Ovo je najosnovnije objašnjenje problema sa strujom. Češće će se desiti nego što mislite, u zavisnosti od podešavanja napajanja, elektroenergetske mreže vašeg lokaliteta, pa čak i vremenskih uslova (kao npr. munja).

Većina jedinica  za napajanje i matičnih ploča mogu prilagoditi svoje napone da prime male strujne udare. Ali ako je to jedan veliki, može spržiti vašu matičnu ploču i sve komponente spojene na nju. To je veliki problem, i jedan od onih koje nikada nismo u stanju adekvatno objasniti. Jedino rješenje je kupiti zaštitu za vaš računar.

Očistite ventilacione otvore

Toplina je neprijatelj elektronike. Računarske komponente trebaju biti hladne da bi ispravno radile. Ali one same stvaraju puno topline. Zato je rasipanje topline ključno za računar, bilo da je u obliku ventilatora ili hladnjacima.

Ako se vaš laptop radi redovno pregrijava, morate očistiti ventilaciju . Toplina može uzrokovati savijanje matične ploče. Ne govorimo da ona postaje potpuno deformisana. Ali, čak i mali deformiteti  mogu uticati na osjetljive tačke poput onih gdje su vijci, ili konektori. Zapamtite, labava ili nepravilno ugrađena konekcija je tempirana bomba za vašu matičnu ploču.

AIKU računari Savjeti - 3 GREŠKE KOJE ĆE OŠTETITI ILI UNIŠTITI MATIČNU PLOČU 2

Kako provjeriti oštećenja matične ploče

Oštećenja matične ploče nije tako jednostavno dijagnostikovati kao kod ostalih dijelova računara. Uopšteno govoreći očigledno je da kada računar ima hardverska grešku, neće se ni upaliti. Ali ne možete odmah svesti  kvar na matičnu ploču. Što će reći , postoji niz koraka  koji vam mogu ukazati da je došlo do oštećenja matične ploče.

AIKU računari Savjeti - 3 GREŠKE KOJE ĆE OŠTETITI ILI UNIŠTITI MATIČNU PLOČU 3

Uključite PSU i provjerite zeleno svjetlo na matičnoj ploči. Ako nema zelenog svjetla, onda je problem ili sa napajanjem ili sa matičnom pločom. Provjerite sa različitim PSU, a ako se matična ploča i dalje ne upali, onda je vjerovatno oštećena.

Ako  se zeleno svjetlo pojavi, provjerite osnovne PC komponente, poput CPU i RAM-a. Spojite samo ove dvije komponente i vidite da li matična ploča podiže sistem u BIOS-a ili UEFI.

Ako se i dalje ne upali, proverite CMOS bateriju na matičnoj ploči. Ako je vaš računar stariji od godinu dana, velike su šanse da je u pitanju baterija, pa je potrebno da se zamijeni.

AIKU računari Savjeti - 3 GREŠKE KOJE ĆE OŠTETITI ILI UNIŠTITI MATIČNU PLOČU 4

Beep Codes (Pištanje)

Sve ploče su napravljene s alatom za autodijagnostiku. Ako postoji greška, matična ploča će se oglasiti serijom zvučnih signala. Ova “pištanja” mogu varirati zavisno od proizvođača, ali uglavnom su ista. Na primjer, niz ponovljenih dugih zvučnih signala,  ukazuje na problem RAM-a.

AIKU računari Savjeti - 3 GREŠKE KOJE ĆE OŠTETITI ILI UNIŠTITI MATIČNU PLOČU 5

Možete prevesti ova”pištanja” na web stranici proizvođača matične ploče, ili koristite Computer Hope vodič za zvučne signale. To bi trebalo omogućiti da brzo dijagnostikujete problem matične ploče i riješite ga. 

 U slučaju oštećenja …

U slučaju oštećenja matične ploče imate dvije opcije. Možete je popraviti, ili možete kupiti novu … ali učinite sebi uslugu i kupite novu. Bilo koji iskusniji korisnik računara će vam reći da ako matična ploča već ima problem, pitanje  je trenutka kada će se pojaviti novi.

Scroll to top