AIKU računari - Šta je Kodi Box? 1

Šta je Kodi Box?

Mnogi ljudi nastoje da smanje troškove za kablovsku ili da ih potpuno ukinu te se često opredjeljuju da kupe Kodi Box. U poslednje vrijeme često se pominje zakonitost  njenog posjedovanja.

S tim u vezi pokušaćemo objasniti neka osnovna pitanja koja se često postavljaju.

AIKU računari - Šta je Kodi Box? 2

Šta je Kodi?

Prije nego što objasnimo šta je Kodi Box bilo bi dobro prvo razjasniti šta je sam Kodi.

Ranije poznat kao XMBC, Kodi je “open source media player” besplatan za korištenje. Djeluje kao jedinstveno centralizovano čvorište za  vašu zabavu. Omogućava vam da gledate TV zahvaljujući podršci najpoznatijih back-ends, uključujući i MediaPortal, MythTV, NextPVR, Tvheadend i VDR.

Softver Kodi je prelazna-platforma (dostupna na Windows, Mac, Linux, Android i iOS), on može podržati  bilo koji format medija, a može strimovati sadržaj na druge Kodi instalacije na vašoj mreži ili bilo koji drugi uređaj koji podržava UPnP.

AIKU računari - Šta je Kodi Box? 6

Međutim, za mnoge korisnike, najveća žalba  na softver  odnosi se na dodatke. S obzirom da je aplikacija open source (softver za koji je originalni izvorni kod slobodno dostupan i može se redistribuirati i mijenjati), postoje na hiljade dodataka koje možete izabrati. Neki od njih su u potpunosti legalni (kao što su YouTube, Hulu, i Spotify), dok drugi nisu.

Nažalost, ovi  ilegalni su oni  koje privlače najviše pažnje. Oni često dopuštaju da gledate uživo sport iz cijelog svijeta, uživo prenose najnovije epizode omiljenih TV emisija, ili da gledate najnoviji holivudski blockbuster na dan kada je stigao u bioskope.

AIKU računari - Šta je Kodi Box? 3

Šta je Kodi Box?

Kodi Box (kutiija) je samostalan uređaj koji koristi softver Kodi i priključuje se direktno na TV ili monitor. Kutije imaju punu verziju aplikacije unaprijed instaliranu i spremne su za upotrebu. Sve što je potrebno je sama kutija, napajanje i HDMI kabl.

Neke kutije su posebno dizajnirane za pokretanje samo softvera Kodi, dok su druge modifikovane verzije zajedničkog set-top-media player-a.  Kodi može raditi na Amazon Fire TV, Chromebox, Google Nexus Player, NVIDIA SHIELD, bilo koji uređaj koji podržava Android TV, Raspberry Pi, i niz proizvoda od manjih nezavisnih proizvođača.

AIKU računari - Šta je Kodi Box? 5

Da li je Kodi nelegalan?

Odgovor je jasno i glasno: Ne! Kodi sada nije ilegalan i gotovo je sigurno  da nikada neće  ni biti.

Jednostavno rečeno, Kodi nije ništa više od aplikacije za reprodukciju različitih medija i formata. Kada ga instalirate na vaš uređaj, prazan je. To nije ništa više od omota koji čeka, da ga korisnik popuni sa sadržajem. Dolazi bez prethodno pripremljenih dodataka, a ako jesu pripremljeni, ne postoji opcija da će programeri pustiti aplikaciju sa ilegalnim sadržajem.

Kodi čak ima službeno spremište za dodatke. Svaki od dodataka koji ćete naći u njemu je potpuno legalan i za preuzimanje i  korištenje u svakoj sferi.

AIKU računari - Šta je Kodi Box?

Da li je Kodi Box ilegalan?

Opet, odgovor je: Ne, ali ovaj put, tu je upozorenje.

Prvo, budimo jasni: ako kupite Kodi Box on dolazi samo sa kopijom instalirane aplikacije  i sigurni ste. Vaša kupovina je u potpunosti legalna, nemate razloga za brigu. Šta ćete dalje uraditi sa njom je vaš izbor, a vi ćete snositi odgovornost za vaše odluke.

Pri kupovinu za Kodi box-a, ključna fraza koja bi trebalo da da znak za uzbunu  je “Fully Loaded”  Takve ponude su rasprostranjene na sajtovima kao što su eBay i Craigslist. Tipično, oni će takođe isticati dostupnost besplatnih filmova ili live sport.

AIKU računari - Šta je Kodi Box? 4

Ove kutije su nezakonite. Zakon u većini zemalja, uključujući SAD, je vrlo jasan: pristup piratskom sadržaju je zabranjen. Dakle, kupujući ih, prodajući ih i koristeći ih možete li upasti u nevolju. S tim u vezi  treba izbjegavati kupovinu “fully loaded” Kodi box-a.

Zanimljivo, ne postoji ništa posebno posebno  kod fully loaded kutija. Prodavac ih je samo napunio sa nekim od najpopularnijih ilegalnih dodataka. Što znači da nema ništa  što bi vas spriječilo da “fully loaded”  Kodi Box načinite sami.

AIKU računari Internet Savjeti - Šta je Kodi Box?

Mogu li ukinuti Kodi zbog Kodi Box-a?

To je malo vjerovatno. “Fully loaded”  Kodi Box je privlačan jer može djelovati kao tipična satelitska ili kablovski resiver: dobijete daljinski upravljač, možete surfati kroz kanale, i dobićete TV vodič na ekranu.

Ali sadržajno, on se ne razlikuje od korištenja Windows-a, Chrome-a, ili bilo koje druge aplikacije za pristup piratskom sadržaju. Ne trebaju Vam nikakva specijalizovana tehnička znanja, i ako znate gdje da pogledate, imate masu ilegalnih sadržaja koje možete gledati besplatno.

Ako je Windows siguran od duge ruke zakona, Kodi je sigurno.

Mogu li odgovarati za ovo?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome gdje živite.

U Velikoj Britaniji, sada postoji ozbiljan pritisak da se zaustavi prodaja ovih uređaja. Tamo je jedna osoba procesuirana zbog prodaje fully loaded Kodi box-a . Suđenje mu počinje ovih dana. On će se suočiti sa optužbom  za “prodaju prilagođenih uređaja u svrhu omogućavanja ili olakšavanja zaobilaženja efikasnih tehnoloških mjera. ”

Jedan čovjek već služi kaznu od četiri godine za manje ozbiljnu “prevaru”, nakon što je navodno prodao više od 1.000 Kodi kutija pabovima širom zemlje. Tvrdio  je da kupci koriste kutije prikazivanje uživo  fudbalske Premier lige gostima besplatno.

“Sudovi su dali jasnu poruku: to je protiv zakona i prodaja sistema koji omogućavaju ljudima da neovlašteno gledaju emisije Premier lige je oblik masovne piraterije, i dovoljno je ozbiljna da opravda zatvorsku kaznu. Tako da tu sada ne  može biti nikakve sumnje za potrošače da su ti sistemi ilegalni. ” istakao je jedan od direktora Premier lige.

Da li bi sudovi eventualno mogli goniti krajnje korisnike ostaje nejasno. Nema  mnogo šanse da se to desi u ovom trenutku, ali stvari se mogu brzo promijeniti.

U Sjedinjenim Američkim Državama je slična priča. Neki korisnici  već tvrde da su dobili obavijesti o kršenju autorskih prava od svojih ISP. Zapamtite, vaš ISP zna šta gledate na mreži.

Da se pretpostaviti da će Kodi kutije će brzo proći na isti način kao torrent klijenti u SAD-u. Pretplatnici na glavni ISP zemlje suočavaju  se s tim da njihove veze prekidaju ako su u više navrata ignorisali upozorenja.

U kontinentalnoj Evropi, situacija je nešto drugačija. Prema Sudu pravde Evropske unije (CJEU), vi ne kršite zakon ako koristite Kodi Box(ili Kodi desktop aplikaciju) za strim materijala zaštićenog autorskim pravima.

Stav proizlazi iz slučaja iz 2014. godine. Nekoliko medijskih konglomerata tužilo je medijsku kompaniju Meltwater. CJEU  je podržao Meltwater. Pisalo je da gledanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima nije kršenje autorskih prava, jer korisnici imaju podatke na racunaru samo privremeno.

Međutim, ne bi treba biti spokojan. CJEU trenutno preispituje zakonitost striminga sadržaja zaštićenog autorskim pravima putem Kodi-ja. Medijska kompanija  je pokrenula slučaj nakon žalbe holandskog distributera poznatog po prodaji fully loaded box-a.

Da li imate Kodi Box?

Da rezimiramo, Kodi aplikacija je legalna i Kodi Box su legalni. Fully loaded Kodi boxes koji vam omogućavaju da pristupite materijalu zaštićenom autorskim pravima su nezakonite. Naravno, koristenje Kodija za pristup piratskom sadržaju na vašem računaru je ilegalno, ali vlasti trenutno nisu na to fokusirane.

Scroll to top