AIKU računari - Zvučnici (speakerphones) 7

Zvučnici (Speakerphones)

Zvučnici (Speakerphones) se koriste za reprodukciju zvuka sa računara čime se stvara poseban ugođaj kod gledanja multimedijalnih sadržaja, a posebno filmova.

AIKU računari - Zvučnici (speakerphones)

Računarski ili multimedijalni zvučnici su vanjski zvučnici opremljeni sa priključkom koji se uključuje na zvučnu karticu. Računarski zvučnici su obični pojednostavljeni stereo sistemi bez radija i ostalih integrisanih stvari.

AIKU računari - Zvučnici (speakerphones) 1

Postoji mnogo različitih zvučnika, od najobičnijih stereo zvučnika 2.0, 2.1, 5.1, pa sve do 7.1 surround sistema sa naprednim opcijama. Ukoliko želite maksimalan zvučni ugođaj biće vam potreban sistem 5+1 (5 satelita i subvufer) da biste dobili što realističniju reprodukciju.

AIKU računari - Zvučnici (speakerphones) 5

Prije su se kvalitetni zvučnici nalazili samo u profesionalnim audio sistemima, skupim linijama itd. Međutim danas su zvučnici postali dovoljno jeftini i kvalitetni da se mogu pronaći u svakoj kući. I dok su još prije dvadeset godina zvučnici na kućnim računarima bili samo naučna fantastika danas su oni uobičajena pojava. Danas je nezamislivo imati računar, a da na njega nemamo spojene zvučnike.

AIKU računari - Zvučnici (speakerphones) 4

Većina ljudi će se zadovoljiti kupovinom najpopularnijih i najjeftinijih dvo-kanalnih zvučnika čija nazivna snaga iznosi od nekakvih 5W pa do 30W, cijene zavisne od  kvaliteta i marke koju kupujete. Takvi zvučnici su izvedeni na način da se sastoje od dva kućišta koja su međusobno spojena, te se u  jednom od njih nalazi pojačalo.

AIKU računari - Zvučnici (speakerphones) 2

AIKU računari - Zvučnici (speakerphones) 3

Zbog toga možemo primijetiti kako je jedno kućište teže od drugog. Na kućištu u kojem se nalazi pojačalo možemo primijetiti i jedan potenciometar za regulaciju jačine zvuka, te tipku za uključivanje i isključivanje, kao i dva izlazna kabla, jedan koji se spaja u USB port, a drugi kabl na 3,5 mm mini-jack . Ovakvi zvučnici najčešće mogu kvalitetno pokrivati samo srednji frekvencijski pojas, dok su im vrlo niske frekvencije i vrlo visoke frekvencije problematične.

AIKU računari - Zvučnici (speakerphones) 6

Međutim kako danas računari na svojim izlazima raspolažu sa velikim brojem zadnjih audio konektora, od onih digitalnih kao što su S/PDIF i optički konektori do najkorištenijih 3,5 mm mini-jack konektora, mnogi na svoje računare spajaju mnogo veće zvučne sisteme, odnosno čak i kućna kina. Danas čak i one najjeftinije matične ploče imaju podršku za organizovanje 5.1 zvučnog sistema.

Scroll to top